Biestikk vepsestikk kan føre til alvorlig allergisk reaksjon

Bie- og vepsestikk kan føre til alvorlige allergiske reaksjoner

Du kjenner kanskje igjen lyden av de små pågående gul- og svartstripede insektene som skaper frykt, irritasjon og fekting med armer og bein? Stikk fra bier og veps er ikke bare smertefullt, men kan også utløse kraftige allergiske reaksjoner1. I verste fall kan et stikk føre til alvorlig anafylaktisk sjokk2. Hva gjør du dersom du blir stukket?

Sensommeren er høysesong for vepsestikk. Da er nemlig vepsen arbeidsledig og fokuserer kun på å finne mat til seg selv3. For de fleste av oss vil et insektstikk kun medføre milde reaksjoner, som hevelse, ømhet, smerte og kløe på stikkstedet1. Enkelte kan derimot reagere kraftigere på insektsgiften med voldsom hevelse og kløe. Mange opplever særlig en intens kløe under føttene og håndflatene, samt utslett over større deler av kroppen1. Enkelte kan i tillegg få hjertebank og pustevansker1.

Hvordan behandle stikk?

Ved insektsstikk kan brodden sitte igjen under huden. Den bør helst fjernes så fort som mulig, for eksempel med en pinsett eller en nål2. Dersom det kun er snakk om en lokalreaksjon kan nedkjøling i form av kaldt vann eller isbiter ha en lindrende effekt2.

− Ved større hevelser, utslett eller allmennsymptomer etter insektstikk bør du oppsøke lege for medisinsk hjelp. Er det kun snakk om en mindre hevelse/lette symptomer velger noen å ta allergitabletter som inneholder antihistaminer for å dempe de allergiske reaksjonene som måtte oppstå, forteller øre-nese-hals-lege og allergolog ved Haukeland universitetssjukehus, Torgeir Storaas.

Les mer om allergi og behandling her.

Akutte allergiske reaksjoner

For noen få kan insektstikk føre til svært alvorlige reaksjoner (anafylaksi), som kan medføre sjokk og livstruende pustevansker4. Tilstanden kan opptre i løpet av sekunder eller minutter4. Er du vitne til en akutt allergisk reaksjon er det viktig å tilkalle hjelp ved å ringe 1134. Husk også å undersøke om han eller hun har med seg medisiner som kan motvirke allergianfallet4. Sørg så for at vedkommende sitter godt, halvt oppreist. Det gjør pustingen lettere4. Dersom tilstanden preges av sjokkutvikling kan du legge pasienten på ryggen med bena høyt4.

Er pasienten bevisstløs bør du sørge for at luftveiene er frie og at vedkommende puster. Hvis han eller hun puster, men er bevisstløs kan du legge vedkommende i stabilt sideleie. Dersom vedkommende ikke puster bør du starte med hjerte- og lungeredning.

− Det er lett å bli handlingslammet når det oppstår en alvorlig situasjon. Det viktigste er å ringe etter hjelp, så kan ambulansepersonell veilede deg over telefon, sier Storaas.

Han forklarer også at alle som har hatt en kraftig reaksjon bør bli utredet hos spesialist med kompetanse i allergologi, og at allergikere i risikogruppen alltid bør ha med seg medisiner. − Adrenalin brukes som livreddende behandling ved allergisk sjokk. Adrenalinpenn er enkel å bruke, og veldig effektiv ved allergisk reaksjon, sier legen.

Selv om du benytter adrenalinpenn skal du oppsøke lege så fort som mulig dersom du opplever en alvorlig allergisk reaksjon5.

Slik forebygger du vepsestikk

  1. Opptre rolig i nærheten av veps og bier. Hvis du vifter med armer og bein blir insektene skremt og kan stikke1.
  2. Sprut gjerne vann på innpåslitne insekter. Da tror de at det regner og vil søke ly1.
  3. Dekk til maten dersom du skal spise utendørs, og drikk gjerne av gjennomsiktige glass5.
  4. Bruk insektsnetting foran vinduer som skal stå åpne over lengre tid5.
  5. Unngå å bruke parfyme med blomsterduft1.
  6. Bruk heller lyse klær fremfor fargerike og blomstrede tøy som tiltrekker seg innsekter1.
  7. Er du allergisk mot innsektstikk kan det være lurt å ha på seg en sos-kapsel i form av et kjede eller et armbånd med informasjon om din allergi, i tillegg til en adrenalinpenn. Snakk også med fastlegen om hvordan du skal handle dersom du blir stukket5

Referanseliste

1: LHL Astma og allergi, Allergi overfor veps og bie, sist oppdatert 11.06.2018

2: NHI, Norsk Helseinformatikk, Allergisk reaksjon på insektstikk, sist oppdatert 06.07.20183 –

3: NRK, – Gi vepsen en dask, sist oppdatert 16.08.2016

4: NHI, Norsk Helseinformatikk, Akutt og alvorlig allergisk reaksjon, sist oppdatert 20.12.2018

5: Norges Astma- og Allergiforbund, Veps og bier, sist oppdatert 21.09.2016


skrevet av Allergiguiden