Juleallergi allergiguiden

Allergisk i julen? Her får du tipsene du trenger

Juletrær, julestjerner, levende lys og gamle nisser hører julen til, men ikke alle tradisjoner er like allergivennlige. Nærmere 660 000 nordmenn plages av symptomer som tett, rennende og irritert nese, kløe og tung pust gjennom julehøytiden. Det viser en undersøkelse gjennomført av analysebyrået YouGov på vegne av Allergiguiden¹.

«Juleallergi» er en betegnelse på overfølsomhet hos allergikere og reaksjoner som oppstår når vi blir eksponert for irritanter gjennom høytiden. Svibler, julestjerner, juletrær, granbar, stearinlys, røkelse og ulike julekrydder er blant synderne. Andre kan reagere på støv fra julepynt, samt os og lukt fra vedfyring2. I tillegg oppholder vi oss mye inne, noe som kan forsterke symptomene.

Heldigvis finnes det råd. Med noen enkle grep er det fullt mulig å nyte en stemningsfull jul med både nisser og juletre, uten at det går utover allergien.

Allergiguidens 10 tips for en allergifrisk jul: 

1. Velg et juletre i plast fremfor et grantre, men husk å spyle av støvet fra i fjor. Plasttre finnes i mange ulike prisklasser og mange ser helt naturtro ut. Dersom du allikevel velger et ekte juletre bør dette også spyles. Det sitter ofte igjen muggsopp og gammelt pollen i bartrærne3.  

2. Tørk støv av julepynten som har ligget lagret fra forrige jul. Støv kan skape irritasjon i luftveiene4.  

3. Unngå å pynte med blomster som julestjerne ettersom planten inneholder slimhinne- og hudirriterende stoffer. Bruk heller allergivennlige alternativer som ildtopp, julekaktus, alpefiol, samt duftfrie roser, asalea og orkide3.

4. Oppbevar bjørkeved ute da det lett fører til allergiske reaksjoner. Bruk alternativt furu eller or når du fyrer i peisen4.

5. Batteridrevne kubbe- eller telys kan være lurt, da mange reagerer på os og lukter fra stearinlys3.

6. Også røkelse, parfyme og duftlys bør brukes med omhu – dette er dufter som kan føre til pusteproblemer og allergiske reaksjoner som hoste og kløe i nese og øyne4.

7. En ekstra runde med støvsugeren og vaskefilla sikrer deg et godt inneklima og reduserer forekomsten av husstøvmidd. Men bruk gjerne microfiberkluter og tørrmopper når du tar julevasken. Vær forsiktig med kjemiske vaskemidler, da det kan skape irritasjon i luftveiene4.

8. Vær forsiktig med «jule-krydder» som nellik, muskat og kanel. Det kan frembringe allergiske reaksjoner hos mange2.

9. Også gløgg kan inneholde allergifremkallende krydder og kan derfor byttes ut med solbærsaft. Husk at mandler og rosiner kan være en allergisynder for mange2.

10. Sørg for å kjøpe inn allergivennlig julegodteri. Skumgummi, sukkertøy5 og sjokolade uten melk, egg og nøtter er julekos som de aller fleste tåler4.

Vær tidlig ute med medisineringen    

Selv om du er flink til å redusere forekomsten av irritanter i hjemmet kan det være vanskelig, eller nærmest umulig å unngå all eksponering6. Allergifremkallende dufter og juledekor omgir oss overalt gjennom julemånedene november og desember: På kjøpesenteret, på jobben og i juleselskaper hos venner og familie. Derfor kan det være nødvendig å behandle allergiske symptomer med medikamenter. Dr. Anders Østrem, fastlege og spesialist i allmennmedisin, anbefaler å starte medisineringen i god tid, slik at man er godt forberedt til julehøytiden.

— Det er viktig å få stilt riktig diagnose hos legen og bli forskrevet en behandling tilpasset den enkeltes symptomer. Medisiner må brukes i forkant, og fast så lenge en eksponeres for irritanter.

Til tross for at mange er preget av allergisymptomer viser undersøkelsen at kun seks av ti med allergilignende symptomer tar medisiner gjennom julehøytiden1. Østrem, tror mange kunne unngått symptomene dersom de var flinkere til å behandle allergien.  

— Allergikere har i dag tilgang til effektive medisiner. Lokalbehandling med nesespray med en kombinasjon av antihistamin og kortison, eventuelt kun kortison alene gir ofte svært god effekt. Andre gode behandlingsalternativer er øyedråper eller allergitabletter, avslutter Østrem.

 

Referanser:

1 Undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Allergiguiden, 2017
2 Norsk Helseinformatikk, Unngå allergi i jula, sist revidert 10.12.2012  
3 LHL Astma og allergi, Julefeiring med astma og allergi, sist revidert 23.11.2016
4 Norges Astma- og Allergiforbund, Allergivennlig jul for alle, sist revidert 21.11.2017  
5 LHL Astma og allergi, Allergivennlig påskeegg, sist revidert 16.02.2016    
6 Norges Astma- og Allergiforbund, Fakta om allergi, sist revidert 23.06.2017 

skrevet av Allergiguiden