Astrid Undheim J jul
© Allergiguiden ambassadør , Astrid Undheim Johannesen

Slik feirer jeg en allergivennlig jul

Julestjerne, juletre, nøtter, stearinlys og røkelse er julestemning for mange, men for allergikere som Astrid Undheim Johannesen er dette irritanter som fører til symptomer som irriterte luftveier og hodepine. I dette innlegget deler Astrid sine tips om hvordan hun feirer en allergivennlig jul.

Hva er dine beste tips for å unngå irritanter i jula?

- For at julehandelen skal gå mest mulig effektivt og smertefritt, er det lurt å lage en handleliste på forhånd. Med litt planlegging slipper du å bruke unødvendig tid i butikker og på kjøpesenteret, som ofte bugner av allergifremkallende pyntegjenstander og dufter. Dessuten unngår du unødig stress og får mer tid til andre, hyggeligere aktiviteter i juletida. 

- Juletre i plast er en sikker vinner hos meg. Med plasttre unngår du gammelt pollen og muggsporer, dessuten slipper du å sope sammen rusk og barnåler på gulvet.

- Jeg unngår å ha for mye julepynt fremme. Det gir mindre støv, og bedre inneklima. Jeg tar heller frem juletreet litt tidlig i desember. Når det står ferdig pyntet på parketten er det julestemning i massevis!

- Unngå gjerne duftlys, duftoljer og røkelser. Dette er lukter som fort skaper irritasjon i luftveiene. Dersom du tenner stearinlys, bør du lufte godt etterpå. En lyseslukker er også et godt tips for å unngå irriterende røykos inne.

- Allergisyndere som svibler, amaryllis, julestjerner, liljer og julekranser får ikke innpass hos meg. Jeg pynter heller opp med allergivennlige blomster som orkidé og duftfrie roser, både i jula og ellers i året.

- Det blir ingen brente mandler på meg i år heller. Derimot er verdens beste pepperkaker fra Tine et godt tips. Jeg bruker å bytte ut mandlene med havregryn. Reagerer du på nellik og kanel, kan dette også utelates. Disse er kjempegode, og med noen små grep blir de allergivennlige. Oppskriften finner du her.  

- Med kryssallergi er frukt som klementiner og appelsin en utfordring for meg. Drops, skumnisser, seigmenn og sjokolade uten melk, egg og nøtter er julegodt som de aller fleste tåler. Det kan være lurt å ha på lur til gjestene kommer på besøk.

Hva gjør du dersom du blir eksponert for irritanter?

Allergifremkallende dufter, mat og julepynt kan være vanskelig å unngå helt, og da er allergimedisiner et viktig tiltak for å lindre symptomene. Selv bruker jeg medikamenter daglig. Desember kan være en stressende måned for mange, og hvis allergisymptomene også slår inn, er det lett å bli utslitt. Da er det viktig å ta et skritt tilbake og passe på seg selv. Senk skuldrene og unn deg gjerne en kveld på sofaen - med god samvittighet. Senk forventningene og nyt julehøytiden.

Jeg håper alle får en fin og allergifrisk førjulstid! Jula er til for å kose seg med venner og familie, gi og spre glede! 

skrevet av Astrid Undheim Johannesen