allergi hund og katt

Min allergivennlige jul

Juleblomster, juletre, nøtter og dufter fra røkelse, duftlys mm. hører jula til for mange, men for vår allergiambassadør Tove Kristiansen, er dette irritanter som kan gjøre julehøytiden til en prøvelse. Her deler 62-åringen sine beste tips for en allergivennlig julefeiring.

Hvilke irritanter er det som påvirker deg i jula?

Noe av det som påvirker meg mest gjennom desember er juleplanter som julestjerne, juleglede, amaryllis og svibler. Dette er irritanter som ikke slipper inn hos oss, men når jeg går forbi en blomsterbutikk eller er på besøk hos andre som har pyntet med disse blomstene, kjenner jeg fort på allergiske symptomer som rennende øyne, tung pust og en hals som snører seg. 

Juletreet har jeg ikke helt klart å gi slipp på, til tross for at det kan utløse allergisymptomer. Heldigvis har jeg en snill mann som spyler treet grundig før vi tar det inn i stua. På den måten får vi bort muggsopp og gammelt pollen som sitter igjen i treet. I tillegg bruker jeg allergimedisiner for å holde symptomene i sjakk. For min del fungerer dette fint i de få ukene vi har juletreet i hus, men jeg har stor forståelse for at mange heller velger plasttre.    

I tillegg er jeg ekstremt allergisk mot nøtter, og selv små spor av nøtter kan fort resultere i en tur på legevakta. Her må jeg også be andre om å ta særlig hensyn når jeg skal på besøk.

Har noen hendelser vært mer utfordrende enn andre?

Å handle julegaver kan være en prøvelse. På kjøpesentre må jeg gjerne gå forbi både parfymeriet, blomsterbutikken og støvete julepynt. Dette kan fort resultere i snufs, nys og pusteproblemer. Jeg skulle ønske parfymerier og blomsterbutikker hadde lukkede dører, som holdt duften i sjakk. Det hadde vært fint for oss med allergi.

Tove har trukket frem sine fem tips for en allergivennlig jul:

1. Informer verten

Dersom du skal i juleselskap kan det være lurt å informere verten eller vertinnen om dine allergier, særlig hvis det er noen matvarer du ikke tåler. De aller fleste er flinke til å ta hensyn og vil gjerne tilrettelegge når de får beskjed om dine utfordringer. 

2. Se opp for levende lys

Levende lys er hyggelig i jula, men dersom det fører til allergiske reaksjoner, anbefaler jeg heller elektriske kubbelys. Vil du likevel gjerne ha stearinlys, bør du bruke en lyseslukker. På den måten unngår du å spre os ut i rommet.

3. Julevasken

Juletre og julepynt gjør at det fort blir mye støv og rusk i huset, derfor er det ekstra viktig å være nøye med renholdet i desember. Daglig støvsuging er obligatorisk hos meg.

4. Les innholdsfortegnelsen

Dersom du er allergisk mot mat, bør du alltid lese innholdsfortegnelsen nøye, og forsikre deg om at produktet ikke inneholder noen skjulte allergener. Det er kjedelig når julehyggen ødelegges av en tur på legevakta.

5. Riktig behandling

Allergimedisiner er ofte redningen når du eksponeres for irritanter. Jeg bruker daglig medisiner som er forskrevet av legen. I tillegg har jeg alltid med meg medisinene mine i vesken hvis det plutselig skulle oppstå en akutt situasjon på kjøpesentre eller på besøk hos andre.

Ønsker alle en fin og allergivennlig jul!

skrevet av Tove Kristiansen, Ambassadør Allergiguiden