
Slik forbereder jeg meg til pollensesongen
Vår nye allergiambassadør, Tove Kristiansen, har pollenallergi og reagerer blant annet på or, hassel, bjørk og timotei. Årets pollensesong nærmer seg og Tove har allerede begynt med forberedende tiltak. 61-åringen fra Spikkestad i Røyken gleder seg til å dele sine tips og erfaringer gjennom tre innlegg på Allergiguiden.
Hvilke allergier er du rammet av?
For meg starter sesongen allerede i februar/mars med spredning fra or og hassel, og overlappes av bjørk og timotei gjennom våren og sommeren. Det er en lang sesong som i stor grad er preget av symptomer som tung pust, nysing, kløende øyne og rennende nese.
Jeg har også kryssallergi, noe som gjør at jeg må passe på hva jeg spiser. Reaksjoner kan oppstå året rundt, men kommer særlig til uttrykk i pollensesongen. Jeg reagerer veldig på nøtter, og eksponering kan i verste fall ende opp med et besøk på legevakten. For å unngå kraftige reaksjoner er jeg blitt flink til å lese ingredienslisten bak på alle matvarer jeg kjøper. Også på kafé eller restaurant må jeg være flink til å spørre om innholdet. Spor av nøtter kan finne sted der en minst venter det!
Hvordan forbereder du deg til pollensesongen?
Nå som pollensesongen nærmer seg, har jeg så smått begynt å forberede meg. Det gjør jeg blant annet ved å følge med på pollenvarselet. Jeg har nylig lastet ned appen som heter Pollenvarsel på telefonen. Denne gjør det enkelt å følge med på utviklingen.
For å være mest mulig rustet mot pollenstøvet, og symptomene som følger med, er det lurt å starte behandlingen litt i forkant av sesongen. I fjor kom pollensesongen rekordtidlig, og det ble målt spredning allerede tidlig i februar der jeg bor. Derfor har jeg nå startet med daglig medisinering.
Hvor lenge har du hatt allergi?
Jeg begynte å kjenne på allergiske symptomer da jeg var rundt 15 år. Da visste jeg verken at det var allergi eller hvordan symptomene skulle lindres. Det var generelt lite kunnskap og verken apoteket eller legen visste råd. Vår- og sommermånedene var lange og tunge, og dagene kunne ende opp i pustevansker og panikkangst. Det eneste som hjalp var å holde seg inne, lukke alle vinduer og ta seg en dusj. Da jeg var 18 år fikk jeg endelig riktig diagnose og medisiner tilpasset mine symptomer.. Med tiden har vi heldigvis fått økt kunnskap og bedre behandling av allergisymptomer, og det har gjort at tilstanden er blitt lettere å leve med.
Hvorfor takket du ja til å være ambassadør for Allergiguiden?
Det er viktig at allergi settes på dagsorden, det er en utbredt tilstand som til tider kan være svært krevende. Da kan det være betydningsfullt at noen deler sine historier. Jeg gleder meg til å dele mine tips og erfaringer med andre gjennom startfasen av pollensesongen!
skrevet av Tove Kristiansen