Marthe Kalrsen Nr.4 foto

Ambassadørinnlegg # 4 Marthe

Nå som sommerferien står for tur har jeg lyst til å reise bort. Langt bort til sol og varme. Dessverre blir det som oftest med praten. Allergien tar aldri ferie.

For oss er ferie i utlandet synonymt med mye planlegging, mange hensyn som må tas og desto mer frykt for at vi skal spise mat vi ikke tåler. Det simpelthen «koster mer enn det smaker». I år blir det derfor «hjemmeferie».

Jeg har hatt flere ubehagelige opplevelser knyttet til allergien min, men det er spesielt en ferie jeg husker godt. Det er flere år siden, og jeg var på sommerferie med familien min i Syden, En kveld vi var ute på en restaurant bestilte jeg kyllingpizza — i god tro om at det faktisk var kylling på pizzaen. Det var det ikke. Kokkene hadde dekket pizzaen med tunfisk istedenfor kylling uten å si ifra. Jeg er jo hyperallergisk mot fisk, så all slags fisk gir meg kraftige og livsfarlige reaksjoner. Heldigvis var det noen av de andre som oppdaget tunfisken før meg. Jeg ble stiv av skrekk! Det kunne gått skikkelig galt, for jeg hadde ikke med meg EpiPennen den kvelden. Året etter dro vi på ferie til USA, og da var naturligvis EpiPennen med – og det vil den alltid være. Uansett hvor vi ferdes i dag har jeg EpiPennen med, og jeg tar alltid alle forhåndsregler for å minimere sjansen for allergiske reaksjoner og ubehagelige episoder. Jeg er alltid på «vakt», og vil nok alltid være redd for at det skal skje noe med meg eller datteren min.

Det er ikke bare lange ferieturer som kan være stressende. Tidligere i år reiste vi til søsteren min i Stavanger. Selv på en kort tur er det mange hensyn å ta og mye som må være klart før vi faktisk begynner reisen. Vi kjøper som regel ingen mat og drikke der vi er på ferie, selv ikke når vi reiser innenlands. Vi tar alltid det med oss hjemmefra. På den måten er vi helt sikre på at vi ikke får i oss noe vi kan reagere på. Med god planlegging gikk det heldigvis bra denne gangen også.

Dette er den siste bloggposten fra meg. Jeg vil gjerne takke for muligheten jeg fikk til å fortelle om vår families hverdag med allergi. Jeg er kjempestolt for å ha fått lov til å dele mine historier med dere. Takk for alle oppmuntrende kommentarer underveis!

Ønsker dere alle en flott og allergivennlig sommer!

skrevet av Marthe Karlsen - Ambassadør