Ambassadørinnlegg # 3 – Amalie

Ambassadørinnlegg # 3 – Amalie

Hei igjen, Amalie og Marianne her. Innlegget i dag vil handle om spesialistbesøket Amalie hadde på mandag da hun fikk ny dose med bjørkepollenvaksine. Amalie går hos Lungespesialisten i Drammen, og det er nå 2-3 år siden han nevnte denne vaksinen for oss.

Først skulle vi se an sesongen som lå foran oss. Vi synes hun var bedre - om hun var det eller om det bare var håpet som styrte oss, vites ikke. På høsten avtalte vi å se hvordan neste sesong ble. Sesongen kom, og den ble tøff. Flere dager kom hun seg ikke på skolen, og lå rett ut hjemme. Sterkt plaget av bjørka. Spesialisten bestemte at nå var alt prøvd - alt av medisiner, og det fungerte ikke. Amalie kom seg ikke på skolen, mestret ikke hverdagen og slet veldig med allergi og astma. Oktober skulle hun starte opp med vaksinasjonsprogrammet. Vi gledet oss, var positive og håpet på en ny hverdag.

Så kom endelig oktober og Amalie sin første time med vaksine. Oppkjøringsfasen ble tøff for kroppen hennes. Hun ble dårlig - veldig dårlig. Hva gjør vi nå? Skal vi fortsette? Skal vi avbryte? Vi oppsøkte spesialisten for nye samtaler. Vi valgte å fortsette. Oppkjøringsfasen på syv uker var tøff. Hun «befant seg» i pollensesongen på ny. Det var nye dager hjemme fra skolen hvor hun var totalt utslitt med høye doser med allergi og astmamedisiner. Fram med prednisolon igjen. Dette var vi ikke forberedt på.

Så kom jula og hun fikk ei pause fra vaksine - endelig. Kroppen kunne hvile. Nå er det vaksine hver annen måned i tre år. Etter hver vaksine er hun sliten, men hun tåler den bedre og bedre. Dagene hun får vaksine er det ikke lov til fysisk aktivitet på 24 timer. Dette følges nøye med på av jenta selv, så her hender det vi må bytte dager når det kræsjer med fotballskoler/kamper. Da er det godt med snille damer hos Lungespesialisten som vet hvor viktig dette er, og finner en ny time til Amalie selv om avtaleboka er full.

Amalie forteller litt om besøket hos spesialisten og hva hun tenker om vaksinasjonen:

Ambassadørinnlegg # 3 – Amalie

Mandag denne uka var jeg for å sette ny vaksine. Det er alltid like koselig å komme dit. Først så er det inn å ta puste prøve, så er det inn å sette vaksine. Etter vaksinen så må jeg sitte og vente i 30 minutter i tilfelle jeg får en allergisk reaksjon. Dette synes jeg er litt kjedelig, men må gjøre det for at dette skal hjelpe meg.

I august skal jeg ta ny test for å sjekke om vaksina har virket, det skal bli litt spennende. Hvis det ikke har skjedd noen forandring ennå så blir jeg litt skuffa. Men da vet jeg jo at vi skal jobbe mer med det, altså ta flere sprøyter. Så det kan hende at det hjelper senere. Jeg skal nemlig gå på sprøyter i 3-5 år.

Denne våren har jeg ikke merket noen forskjell. Jeg har vært dårlig med tett nese, rennende og kløende øyne, astma, mye sliten og fravær på skolen. Jeg har vært veldig skuffa fordi jeg trodde det skulle virke allerede denne våren. Men vi krysser fingrene for at vi merker en forskjell neste vår. Kanskje noen andre som har gått gjennom vaksinasjonsprogrammet som har erfaringer å dele?

Selv om jeg har vært mye dårlig etter at jeg startet med sprøytene så angrer jeg ikke, for hvis jeg ikke hadde gjort dette så kan det hende at jeg ikke blir bedre

Ønsker dere alle en fin dag!

Hilsen fra Amalie og Marianne

skrevet av Amalie og Marianne - Ambassadører