Marthe Kalrsen Nr1 foto
© En hverdag med atopisk eksem, allergi og astma

Ambassadørinnlegg # 1 Marthe

Mitt navn er Marthe Karlsen. Jeg er en 24 år gammel småbarnsmor fra Narvik hvor jeg bor sammen med min samboer. Til daglig jobber jeg som brukerstyrt personlig assistent hos et firma som heter Privat Omsorg Nord. I juni er jeg så heldig å få være allergiambassadør for Allergiguiden. For at dere skal bli bedre kjent med meg skal jeg i det første innlegget fortelle om mine utfordringer tilknyttet allergi i oppveksten.

Mange tror at allergi er noe man vokser av seg med alderen, men det var virkelig ikke tilfellet for meg. Jeg ble født med atopisk eksem og astma. Etter hvert som jeg ble eldre gikk det fra vondt til verre, og turer inn og ut av sykehuset med store væskende sår på hele kroppen ble en stor del av hverdagen. Dette skulle vise seg å være starten på en tøff oppvekst med allergier.  

Da jeg fylte ett år begynte problemene på hjemmebane. Mamma kunne ikke steke noe som helst mat, verken i stekeovnen eller på stekeplaten på grunn av allergenene som spredte seg i huset. Dersom jeg var hjemme mens hun bakte brød fikk jeg masse utslett, ble tungpustet og hoven i ansiktet.

Det ble også vanskelig å dra på besøk til familie. Mine besteforeldre på far sin side hadde på den tiden hund, og det var en utfordring i seg selv. Med årene har faktisk allergien ovenfor hund vært en av de allergiene som har blitt bedre. Det er ikke slik at jeg ikke reagerer på hund i det hele tatt, men jeg reagerer ikke like mye som før – faktisk har vi skaffet oss hund, en tre år gammel Flat coated retriever. Det har gått strålende, enn så lenge, så det er jeg veldig glad for.  

Dessverre reagerer jeg fortsatt kraftig på katt og andre pelsdyr, så for å holde kontroll på allergiene tar jeg årlige blodprøver for å sjekke om verdiene går opp eller ned. Utover dette er jeg allergisk mot fisk, egg, jordbær, appelsin, epler, pærer, nøtter og noen hveteprodukter. De neste ukene skal jeg fortelle mer om hvordan familien vår lever med kraftig matallergi og hvordan barnehagestarten var for datteren vår – hun sliter nemlig også med allergi, og det skal jeg komme tilbake til i et senere innlegg. 

Hei så lenge, 

skrevet av Marthe Karlsen - Ambassadør