Foto Jan Erik Gabrielsen
© Allergiguiden Ambassadør, Lisabeth Andersen. Foto: Jan Erik Gabrielsen

Når allergien utfordrer sommerens gleder

Spredningen av gress, sommer og sol er ingen god kombinasjon for vår allergiambassadør. I andre innlegg forteller Lisabeth hvordan pollensesongen utfordrer sommerens gleder og treningen opp mot de paralympiske leker.

Hvordan påvirker allergien deg i oppkjøringen til de paralympiske leker?  

Siden jeg driver med triatlon og har store ambisjoner om å delta i de paralympiske leker i Tokyo i 2020, er det viktig å følge en treningsplan og opprettholde hyppigheten på øktene. Men når spredningen er kraftig kan det være utfordrende. Da er det viktig å være bestemt og løsningsorientert. Er det mye pollen i luften må jeg utnytte kveldstimene da spredningen er mindre og luften er kjølig og frisk. Noen ganger trener jeg også på natten. Jeg vet at det ikke passer inn i alles timeplan, men jeg synes det kan være veldig deilig.

Samtidig som jeg må få tid til nok trening, er det viktig med restitusjon. Når kroppen utsettes for irritanter, jobber den på høygir. Derfor er det helt greit å ta seg en fridag på sofaen med god samvittighet når kroppen trenger det.

Jeg opplever også kryssreaksjoner og kan reagere på ulike matvarer. For min del er det litt tilfeldig hva jeg reagerer på, og det virker som årsaken til reaksjonene endrer seg med tiden. For noen år siden var det appelsin jeg ikke tålte, men nå er det sjokolade, enkelte krydder og tomat som skaper reaksjoner. Det litt tilfeldige reaksjonsmønsteret kan gjøre det vanskelig å vite hvilke matvarer jeg må holde meg unna, og når det går greit.

Er det noen hendelser som har vært mer utfordrende enn andre?

17. mai kan være en prøvelse for meg. Nasjonaldagen faller normalt på samme tid som den verste spredningen av bjørkepollen. I tillegg er det masse festklare mennesker med parfyme og godlukt som gjør at kroppen reagerer ytterligere. Jeg husker særlig en 17. mai for et par år siden da jeg ble helt slått ut. Ansiktet mitt hovnet opp, luftveiene ble tette og kroppen veldig slapp. Jeg måtte bare dra hjem og sove.

Hva gjør du for å lindre eventuelle symptomer?

Det første jeg gjør når jeg våker om morgenen er å ta allergimedisinene mine, etterfulgt av en god frokost. Da får jeg en fin start og er rustet mot irritanter som jeg måtte eksponeres for gjennom dagen. Jeg tar også vitamintilskudd i form av magnesium, B6, B12, C- og D-vitamin, i tillegg spiser jeg makrell i tomat for å dekke kroppens behov for omega-3. Jeg har erfart at et godt kosthold er viktig både for å holde energien oppe gjennom pollensesongen og for å opprettholde et best mulig immunforsvar. 

Selv om symptomene kan være utfordrende til tider, er det viktig å holde humøret oppe. Vær snill mot deg selv og lytt til kroppen.

God allergivennlig sommer!

skrevet av Allergiguiden Ambassadør, Lisabeth Andersen