Ambassadørinnlegg # 3 – Cathrine

Ambassadørinnlegg # 3 – Cathrine

Å leve med hyperallergi ovenfor pelsdyr. Noen mennesker klør litt ved katte- og hundeallergi. Andre er hyperallergiske. Noe som vil si at det er fare for liv og helse, dersom man kommer i kontakt med dyrehår.

Mathias er dessverre sistnevnte – ekstremt allergisk ovenfor hund og katt. Og kommer han i kontakt med dyr får han elveblest og intens kløe. I dette innlegget har jeg lyst til å dele noen erfaringer med dere om hvordan vi lever med denne allergien i hverdagen. For er man så allergisk som Mathias er, er man nødt til å ta en rekke hensyn og forhåndsregler.

I og med at Mathias er så allergisk som han er, er det også knyttet store utfordringer til valg av barnehage. Mathias er så sensitiv at han rett og slett ikke kan eksponeres for dyrehår i det hele tatt – noe som i praksis betyr at han ikke kan gå i barnehage med noen som har hund eller katt hjemme – for selv om man ikke nødvendigvis har kjæledyrene med i barnehagen setter det seg hundeallergener i klærne deres – noe Mathias får sterke reaksjoner på. Heldigvis har jeg hatt god dialog med kommunen vi bor i, som har hjulpet oss med å sette opp en allergivennlig avdeling i barnehagen til Mathias. På den måten er han godt skjermet for hundeallergener. Det er en veldig god og trygg følelse for oss som foreldre.

Du tenker kanskje at det kreves mindre «jobb og tiltak» på hjemmeplan, men her er det faktisk enda flere hensyn som må tas. Nesten alle våre venner har en eller flere hunder, så vi er nødt til å være godt forberedt slik at sosialt samvær ikke blir et hinder for hverken oss eller Mathias. Selvfølgelig blir det ekstra arbeid, men ikke nok til at det skal hindre et besøk av gode venner - vi må jo forsøke å leve et så normalt liv som mulig.

Når vi får besøk av venner med hund må de alltid skifte før de kommer på besøk. Jeg har alltid rene klær liggende for utlån, slik at de kan låne klær av oss. Det er tryggest på den måten – for har de med seg egne klær kan de bringe med seg uønskede allergener inn i huset, selv om klærne de har på seg er nyvasket. Vi har også to innganger i huset vårt, så hundeiere går inn via kjelleren og skifter der. Det er også viktig at de kommer nydusjet. Jeg må virkelig si at det er helt rørende å se hvor hensynsfulle vennene våre er og hvor fint de tar det.

Nå har jeg forresten begynt å samle på "onepiecer" i alle størrelser, slik at vi har klær i alle størrelser, uansett hvem som kommer. Målet er å ha et «onepice-party» når vi har fått kjøpt inn nok. Det tror jeg kan bli artig!

Foruten venner og bekjente er vi ekstra nøye med hvem som får komme inn i huset vårt. Når vi for eksempel trenger snekker søker vi eksplisitt etter snekkere som ikke eier dyr. Da er det viktig å sørge for at vedkommende er hos oss først den aktuelle dagen – selv om de ikke har dyr selv kan det godt hende at de skal på oppdrag til noen som har det – og selv det er en risiko for oss å ta. Erfaringen er at om man spør pent, er folk ofte villige til å stille opp på våre premisser.

Å dra på besøk til noen med hund blir dessverre umulig for Mathias. Det samme gjelder for de vi kjenner som har hatt hund tidligere uten å ha vasket huset fra topp til tå. Det blir litt for mye å be om synes vi. For min egen del kan jeg besøke venner med hund, til tross for litt ekstra organisering også da. Det er jo ikke vanlig med to innganger til huset som hos oss, og ettersom jeg ikke kan ta med meg dyreallergenene inn i bilen når jeg skal tilbake må jeg alltid skifte utenfor huset til de jeg besøker. Haha, dere kan tro det er litt av et ”show” for naboene deres. Dette gjelder naturligvis vinter som vår – det er godt vi er vikinger!

Som dere antakeligvis forstår er det mange hensyn for oss å forholde oss til i hverdagen. Vi føler oss kjempeheldige og er utrolig takknemlige som har mennesker rundt oss som forstår vår begrensing og som er villige til å strekke seg litt ekstra for å være sammen med oss. Det er naturligvis ikke flertallet av allergikere som er så allergiske ovenfor pelsdyr som Mathias, men jeg synes uansett det er fint å kunne dele vår historie med dere. Ønsker dere alle en flott uke!

skrevet av Cathrine Finnebraaten - Ambassadør