Ambassadørinnlegg # 4 – Cathrine

Ambassadørinnlegg # 4 – Cathrine

Allergivaksinasjon! Den siste tiden har vært ekstra travel for oss. Sønnen vår, Mathias, har startet med allergivaksinasjon mot hund. Noe som har vist seg å være en berg og dalbane, både fysisk og psykisk for å si det mildt. Jeg tenkte derfor jeg skulle dele noen erfaringer og tanker med dere om denne opplevelsen.

De som har lært oss å kjenne gjennom tidligere bloggposter vet at sønnen vår på fem år, Mathias, er hyperallergisk ovenfor hund. Allergien tar en stor del av hverdagen vår og er en stor påkjenning for hele familien. Med på lasset følger en rekke hensyn og forhåndsregler – noe som ikke alltid er så enkelt for en fem-åring som helst bare vil være «som alle andre». Vanlige medisiner virker dessverre ikke, og vi har derfor besluttet å teste allergivaksinasjon, noe som forhåpentligvis kan bidra til at hverdagen blir enklere for oss, alle og en tanke mer normalisert, spesielt for Mathias sin del.

Vaksinasjonsprogrammet Mathias er satt på innebærer å gi små doser med ekstrakter av det allergenet han reagerer på. Dosen som benyttes økes langsomt og over mange uker. Av den grunn er vi ofte på sykehuset om dagen. I tillegg til at dosen settes over tid er det samtidig viktig med tett oppfølgning underveis for å kartlegge og holde styr på alle symptomene som kan dukke opp. Det blir mange sykehusbesøk, som nødvendigvis ikke er så gøy når man helst vil fylle dagene med langt mer lystbetonte aktiviteter. Dagene vi er på sykehuset og tar vaksine, har vi derfor «kosedag» - noe som har bidratt til at Mathias faktisk gleder seg til disse dagene. Det er en liten seier for min egen del, for det skal sies at det er en liten (les: stor) utfordring å være fem år, uten noe særlig aktivitet gjennom dagen. Vi koser oss masse med is, McDonalds og spilling på TV-en.

Med denne allergien i bagasjen går Mathias glipp av mye, mildt sagt, og dette har vi lært oss å leve med – vi kommer rett og slett ikke utenom. Som foreldre er det vondt å stå på sidelinjen og se på andre barn som gjør så mye annet som Mathias ikke kan. På de små områdene hvor vi faktisk kan styre er vi ekstra nøye med rettferdig fordeling – for å sette det helt på spissen – er det noe vi må fjerne fra godteriskålen til Mathias på lørdager får han gjerne to tilbake av noe han tåler. Alt i alt tror jeg derfor ikke han sitter igjen med en negativ opplevelse, da han liksom har lært seg å leve med allergien og de hensyn han må ta.

Men det er også så mye mer enn en godteriskål på lørdager. Det er tøft å stå i dette hver dag, men vi spiller hverandre gode og hele familien klarer på en imponerende måte å komme seg gjennom dagene. Selv har jeg ME, noe som gjør at jeg husker dårlig når jeg blir sliten. Misforstå meg rett, det er ingen unnskyldning, for man trenger ikke å ha ME for å slite med å holde oversikt i dette «puslespillet» som heter allergi. Det er hele tiden noe som forandrer seg og stadig nye hensyn som må tas. Ofte føles det som om noen brikker mangler, noe det ikke er bilde på, eller noe som flytter seg hele tiden. Allergi er utrolig komplisert - mye mer enn det folk flest egentlig vet. I begynnelsen klarte jeg ikke å få oversikt over alt som skjedde og huske alle endringene som påløp underveis. Jeg utviklet derfor en app for ett år siden som kunne hjelpe meg med nettopp dette problemet. Noe jeg er sjeleglad for at jeg gjorde. For hvem husker vel seks måneder med sykehistorie? I hvert fall ikke jeg.

Appen heter RegIT (http://www.regit-app.no/) hvor man kan registrere alt. Og når jeg sier alt så mener jeg absolutt ALT. Fra allergener, symptomer, humør og medisiner, til fravær fra skole/barnehage/jobb, bildelagring, prøvesvar, målinger, høyde, vekt, blodtrykk og søvnregistrering. Selv bruker jeg denne appen sammen med Instagram, Instacollage og Photoblur. Appen hjelper meg med andre ord å huske på alle symptomer og nødvendig informasjon om Mathias siden siste vaksine. Appen har rett og slett bidratt til å gjøre allergihverdagen langt enklere, og det er jeg veldig glad for.

Dette er mitt siste innlegg som allergiambassadør. Jeg ønsker å takke for meg og for at jeg har fått så mange hyggelige tilbakemeldinger her på FB. Det har vært utrolig moro! Jeg håper også jeg har delt noen tips som kan være til hjelp i deres hverdag.

Ønsker alle en flott dag og en fin sommer når vi kommer så langt!

skrevet av Cathrine Finnebraaten - Ambassadør