POllenallergi kryssreaksjoner allergiguiden
© Foto: iStock

Pollenallergi og kryssreaksjoner

Vår- og sommersesong er synonymt med pollensesong, og for mange med luftveisallergi er det mer enn pollenstøv som byr på utfordringer. Har du opplevd at du plutselig også reagerer på enkelte matvarer? Da kan du være rammet av kryssallergi.

Når personer med pollenallergi opplever at de får ubehag ved å spise rå frukt og grønnsaker skyldes dette en kryssreaksjon mellom allergener i pollen og i rå frukt/grønnsaker. Årsaken er at de allergifremkallende stoffene i pollen (proteiner) ligner på proteiner i maten1.

Hvem rammes av kryssallergi?
Det er ofte de som er hardest rammet av pollenallergi som er mest utsatt for kryssreaksjoner1. Personer som er allergiske mot pollen fra bjørk er særlig utsatt2. Hele 80 prosent av alle med bjørkepollenallergi reagerer på en eller flere matvarer2. For enkelte er reaksjonene kun fremtredende i pollensesongen, når kroppen allerede er eksponert for det den ikke tåler. For andre kan kryssreaksjoner forekomme året rundt1.

– Det finnes ingen spesielle medisiner mot kryssreaksjoner, men vanlige allergitabletter vil kunne dempe symptomene.  Det viktigste er å finne ut av hva du reagerer på, for deretter å holde deg unna disse matvarene. Det er likevel viktig å få stilt en riktig diagnose hos legen, og bli forskrevet en behandling tilpasset dine symptomer. Pollenallergi skal behandles gjennom hele pollensesongen, forteller avdelingsleder ved øre-nese-hals-avdelingen ved Sørlandets sykehus og professor ved Universitetet i Bergen, Sverre Steinsvåg.

Du kan lese mer om behandling av luftveisallergi her.

Symptomer på kryssallergi
Pollenallergi gir først og fremst symptomer i luftveiene, mens reaksjoner på ulike matvarer fremtrer ofte gjennom symptomer i munn og svelg i form av kløe og hevelser, dette kalles oralt allergisyndrom1. Andre typiske symptomer som kan forekomme ved kryssallergi er hovne lepper som kan stikke og klø, hudreaksjoner som eksem og elveblest, samt mage og tarmsymptomer3.
Det er vanlig å reagere på rå frukt, grønnsaker, eller nøtter. Omtrent halvparten av alle som er allergiske mot pollen fra bjørk, hassel og or får milde symptomer som kløe i munnen når de spiser hasselnøtter. Det er også mange som reager med irritasjon på mandler, rå potet, rå gulrot og rått eple, ettersom dette inneholder lignende protein som pollen4.

Vanlige kryssreaksjoner ved pollenallergi
Kryssreaksjoner kan være utfordrende og vanskelig å forholde seg til. I oversikten under kan du sjekke hva din allergi ofte kryssreagerer med. Ved kryssreaksjon på en matvare, reagerer man ikke nødvendigvis på de øvrige matvarene på kryssallergilisten1.

Bjørk, or, hassel, salix (vier, selje, pil)  Timotei og andre gressarter Burot
Eple (rå), pære (rå) Belgfrukt (bønner, erter, linser) Selleri  
Steinfrukt (fersken, nektarin, kirsebær, morell, plomme, aprikos, mandel, mango) Hvete, bygg, rug, havre Purreløk, løk, hvitløk
Hasselnøtt, paranøtt, valnøtt Paprika
Peanøtt, selleri Solsikkefrø
Kiwi Honning

Tabellen er hentet fra Norges Astma og Allergiforbund, NAAF

Allergiguidens råd mot kryssallergi:

· Mange med kryssallergi tåler matvarene når de er kokt, skrelt, hermetisert eller syltet. Likevel anbefales det at du holder deg unna den maten du reagerer på, så godt det lar seg gjøre2.

· Det kan være utfordrende å vite hva du reagerer på. Et godt råd er derfor å notere ned når det oppstår ubehag ved inntak av mat. På denne måten kan du lettere danne deg et bilde av hva du reagerer på, og i hvilke situasjoner du er utsatt for kryssreaksjoner.

· Les innholdsfortegnelsen nøye. Nøtter og frø har en tendens til å forekomme der du minst forventer det. 

· Hold deg oppdatert på pollenvarselet. For mange med pollenallergi er kryssreaksjonen kun et faktum dersom du samtidig eksponeres for pollenstøv.

· Hos legen kan du få medisinsk veiledning, og informasjon om hva du kan kryssreagere på, og hvordan du kan håndtere det.

· Sørg for at du behandler luftveisallergien. Hos legen kan du få stilt riktig diagnose, og bli forskrevet en behandling tilpasset dine symptomer5.

· Dersom du får i deg matvarer som gir symptomer på kryssallergi, kan du dempe reaksjonene med allergimedisiner2.

 

Referanser

1 Norges Astma- og Allergiforbund, NAAF
2 Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, LHL
3 Nettdoktor.no
4 Allergiguiden.no
5 Sverre Steinsvåg, avdelingsleder ved øre-nese-hals-avdelingen ved Sørlandets sykehus og professor ved Universitetet i Bergen.

 

 

skrevet av Allergiguiden