Hanne Granhus sine tips til en mer allergivennlig hverdag på allergiguiden.no

Tips til en mer allergivennlig hverdag

Vår allergiambassadør, Hanne Granhus, har luftveisallergi, og plager knyttet til blant annet pollen fra bjørk, gress og husstøvmidd. Hun har også astma og eksem. Vi har spurt Hanne om hun har noen gode råd som kan hjelpe andre med utfordringer knyttet til allergi. I hennes siste innlegg for Allergiguiden deler hun sine beste tips:

Følg med på pollenvarselet! Jeg synes det er fint å holde meg oppdatert på pollenspredningen. På den måten kan jeg tilpasse hverdagen etter det. På Allergiguiden.no kan du holde deg oppdatert på pollenvarselet her

Allergibehandling er viktig. Oppsøk hjelp fra en lege eller spesialist. Gjennom fastlegen har jeg fått veiledning om et vaksinasjonsprogram. Dette har fungert godt for meg. Hos hudspesialisten har jeg fått god hjelp til å håndtere det plagsomme eksemet mitt gjennom lysbehandlinger. Eksperter kan veilede til en behandling som er tilpasset dine symptomer.  

Du kan ha krav på grunnstønad. Grunnstønad skal fungere som kompensasjon for utgifter ved astma og/eller allergi. Her kan du få hjelp av fastlegen med søknadsprosessen. Det er kanskje ikke så mange kroner, men jeg synes alt hjelper. 

Oppsøk informasjon. I voksen alder meldte jeg meg inn i Astma- og Allergiforbundet. Jeg får medlemsbladet en gang i måneden, med mange interessante og nyttige artikler, råd, tips og erfaringer.

Få matkontroll! Kryssallergier er vanlige for oss med pollenallergi, og mange er ikke klar over dette. Det kan være lurt å unngå enkelte matvarer, og særlig i perioder du eksponeres for det du i utgangpunktet er allergisk mot. I mange ferdigprodukter er det tilsetningsstoffer, noe vi ikke bør få i oss for mye av. Dette er særlig viktig for oss med pollenallergi, da vi er mer sensitive, også ovenfor mat. Det beste er økologiske matvarer, der vet man at det ikke er brukt sprøytningsmidler. Visste du for eksempel at det kan være opptil 50 forskjellige sprøytningsmidler i en vanlig isbergssalat? Jeg anbefaler alle å lese Mats-Eric Nilssons bok: Den hemmelige kokken, den avklarer mye rundt matinnhold.

Valle Marina på Gran Canaria, er et behandlingsopplegg særlig for deg med eksemhud og/eller psoriasishud. Her kan barn og unge få et behandlingsopplegg i sol og varme, noe som er godt for kropp og sjel. Spør fastlegen din om hjelp til å søke om støtte fra NAV.

Bruk allergivennlige vaskemidler og produkter, gjerne det som er anbefalt av Astma- og Allergiforbundet. Ikke ha i for mye tøy i vaskemaskinen når du vasker klær, da det kan forhindre at alt vaskemiddelet blir skylt ut. Unngå å henge klesvasken ute. Bruk heller tørketrommel, eller heng opp klærne inne. Bruk allergivennlige produkter, helst med lite eller ingen parfyme. Ofte kan du få små prøveeksemplarer, slik at du får muligheten til å teste om du tåler de forskjellige hud- og hårproduktene før du kjøper dem.

Vær forsiktig med hardtrening i pollensesongen. I de verste pollenperiodene, er du mer sårbar og mottagelig mot allergiske reaksjoner. Det er lov å lytte til kroppen sin, slapp av hvis du føler du trenger det.

Allergivennlig og komfortabel. En overmadrass med trykkavlastende memoryskum der husstøvmidd ikke kan leve er også å anbefale i hjemmet. Hvis dere vil ha mitt tips, så foretrekker jeg Jysk sin Wellpur Gold T25.

skrevet av Hanne Granhus