BERIT
© Foto: iStock

Trett og slapp i vårsesongen?

Sliter du om morgenen når alarmen ringer, ved tanken på at en ny dag allerede har startet? Du trykker på slumre-knappen, snur deg og har akkurat sovnet, når lyden av alarmen igjen river deg ut av dvalen. Hele kroppen verker når du sliter deg ut av senga. På denne tiden av året kjennes det ut som om kroppen din aller helst skulle vært i dvale. Når du så kommer deg på beina starter en lang dag som ikke bærer preg av overskudd, munterhet og arbeidslyst. Du føler deg som en sliten, trøtt og slapp utgave av deg selv.

Du er ikke alene
Mange har det akkurat som deg på denne tiden av året. En fersk undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Allergiguiden viser at halvparten av alle nordmenn føler seg trette og slappe i vår- og sommersesongen. Kanskje kan det skyldes for lite søvn, om du ikke sikrer deg dine 7-8 timer. Noen kan slite med søvnapné - korte pustestans gjennom natten. Andre spiser næringsfattig mat hvor svingende blodsukker, forstyrret tarmflora, mangel på D-vitamin, lite magnesium, sparsomt med jod og lave jernlagre kan gjøre deg både utmattet, trøtt og slapp.

Mistolking av symptomer
En mild vinter gjorde at pollenvarslingstjenesten meldte om pollenspredning allerede fra januar og du har klokelig startet med allergimedisin. Kanskje ikke så rart at mange kobler medisinering med trøtthet, og at man klager over allergimedisinens bivirkninger. Mer enn en av ti tror trøttheten skyldes allergimedisiner, men det er snarere allergien og immunforsvaret ditt som herjer med deg, tar ifra deg overskuddet og gjør kroppen din sliten. Selv om pollenallergien først og fremst gir plager fra nese og øyne, kan den forårsake både hodepine, slapphet, tretthet og manglende konsentrasjon.

Bedre medisiner – mindre bivirkninger
Mange erfarte tidligere at de ble trøtte av allergimedisin. Jeg kan huske min mor lå inne og sov, godt medisinert, for å tåle at min far klippet gress. Nå har vi fått moderne, mer målrettet medisin, som kan skreddersys den enkelte både når det gjelder virkestoff, administrasjonsform og dose. Det krever imidlertid en grundig undersøkelse hos lege, med spesifikke allergitester og utelukkelse av andre lignende sykdommer.

Eksakt diagnose for skreddersydd behandling
En pollenallergi kan være til forveksling lik forkjølelse. Det er legens jobb å skille influensalignende symptomer fra en rennende «allergi-nese». Rammes du av forkjølelse i pollensesongen hvert år, så kom deg til legen for eksakt diagnose og skreddersydd behandling. Som spesialist i klinisk farmakologi vil jeg si at det er god grunn til at gode allergimedisiner er på resept. Slik kan man sikre pasienten en grundig legeundersøkelse først, en eksakt diagnose og skreddersydd medisinsk behandling for den enkelte.

Flere små grep kan gjøre stor forskjell
Legen din kan hjelpe deg å avdekke flere ulike årsaker til at du kjenner deg sliten og trøtt. En god søvnanamnese, føring av søvndagbok eller søvnregistrering innlagt i avdeling kan avdekke søvnplager. Et lite apparat du kan sove med hjemme avslører søvnapné. En kostholdsanamnese og en rekke blodprøver kan gi legen et godt innblikk i hvorvidt hverdagskosten din tilfredsstiller kroppens behov og han kan screene din vitamin- og mineralbeholdning. Raffinert og næringsfattig mat bør byttes til rene råvarer. Store mengder kjøtt, til mer fisk og grønnsaker. De fleste trenger tilskudd av tran og vitamin D. Noen også vitamin C og magnesium. Sliter skjoldbruskkjertelen med sin tyroksinproduksjon, selv om den ikke er rammet av betennelse (autoimmun tyroiditt), så kan det hende den mangler jod. Det kan avdekkes om du samler døgnurin og måler kroppens utskillelse av jod.  I tillegg finnes det gode råd for den som vil dempe allergiplager og styrke effekten av sin medisinering gjennom kostholdet.

Som du forstår så er det all grunn til å ta allergiplager alvorlig og sikre deg en grundig undersøkelse for eksakt diagnose og best mulig behandling. Kanskje næringsrik mat, mosjon, søvn og riktig behandling gjør deg våryr i stedet for sliten og slapp?

Jeg heier på deg!
Berit N

 

 

skrevet av Berit Nordstrand