Ambassadør, Lisabeth Andersen
© Allergiguiden Ambassadør, Lisabeth Andersen

Slik trener jeg til de paralympiske leker i pollensesongen

Vår nye allergiambassadør, Lisabeth Andersen, har pollenallergi og reagerer på de fleste pollensortene gjennom vår- og sommermånedene. Samtidig driver 27-åringen med paralympisk triatlon. Og når målet er de paralympiske leker i Tokyo i 2020, er det viktig å ta de riktige forholdsreglene – særlig gjennom pollensesongen. Nå gleder hun seg til å dele sine tips og erfaringer gjennom tre innlegg på Allergiguiden.

Hvilke allergier er du rammet av?

Jeg reagerer på de fleste pollensortene gjennom pollensesongen, men det er særlig spredningen fra bjørk og gress som skaper de største utfordringene for meg. Når spredningen av bjørkepollen begynner i mai kjenner jeg ofte på symptomer som tett og rennende nese, samt øyne som klør og renner. Altså snørr, tårer og nys i en salig blanding - ikke særlig lekkert!

Jeg er også overfølsom og reagerer med ubehag på blant annet parfyme, allergener fra hund og katt, enkelte matvarer og duften fra blomster.

Hva er paralympisk triatlon?

På samme måte som triatlon, består paralympisk triatlon av sykling, svømming og løping, men det er tilrettelagt for personer med funksjonsnedsettelse. Målet mitt er å kunne delta i de paralympiske leker i 2020, og distansene vil da være 750 m svømming, 20 km sykkel og fem km i en racer-rullestol. Mitt handicap er i mobilitet, balanse og styrke – egentlig det meste av det man trenger som idrettsutøver. Men det er her paralympisk kommer inn, jeg får lov til å delta på mine premisser. Er ikke det fantastisk?

Hvordan påvirker pollensesongen treningsopplegget ditt?

Jeg må planlegge øktene mine ut fra pollenspredningen, derfor er pollenvarselet et viktig hjelpemiddel. Når spredningen er kraftig må jeg enten trene inne, eller legge øktene til morgen- eller kveldstimene, da spredningen er mindre. Når det regner er det skikkelig deilig å trene ute, da merker jeg ikke så mye til pollenstøvet som florerer.

Dersom jeg trener inne kommer jeg gjerne i god tid. På de fleste treningssenter har de gode ventilasjonssystemer, og det er deilig å kunne sitte foran aircondition for å få renset mine egne luftveier med frisk og pollenfri luft før økten, da presterer jeg også bedre under treningen. 

Hvor lenge har du hatt allergi?

Det var først i 2015 jeg ble diagnostisert for allergi og fikk behandling. Det ble en periode med prøving og feiling før jeg i samråd med legen fant de medisinene som fungerer godt for meg. For min del er det avgjørende å finne medisiner som går overens med retningslinjene til Antidoping Norge, noe som gjør at jeg måtte utelate enkelte preparater. 

Nå bruker jeg fast allergibehandling året rundt, og supplerer med nesespray og øyedråper i pollensesongen. Jeg merker stor forskjell etter at jeg fikk forebyggende behandling, og nå fungerer jeg mye bedre både i hverdagen og på idrettsbanen.

Ønsker alle en finfin vår!

skrevet av Lisabeth Andersen