Ambassadørinnlegg # 4 – Eva Lill

Ambassadørinnlegg # 4 – Eva Lill

Hei, tidligere denne uken hadde jeg min første time hos en allergispesialist. Jeg valgte Romerike Spesialistklinikk i Lillestrøm, siden det var nærmest der jeg bor. Har dere aldri vært hos en allergispesialist for utredning av allergi, så anbefaler jeg dette på det sterkeste. Dette er folk med ekspertise og god kunnskap. Jeg skal prøve så godt jeg kan å oppsummere mitt første besøk der.

Først fikk jeg fortelle litt om mine plager og symptomer, i tillegg til at de ville vite hva slags type medisiner jeg hadde gått på frem til nå. Dessverre ble jeg ikke informert om at jeg skulle møte opp «pillefri». Dvs at jeg ikke skulle ta noen allergimedisin 1 uke før timen. På grunn av dette må jeg inn igjen en gang til for å gjøre de siste undersøkelsene, men det kan være greit for dere å vite, om dere skal på det samme.

Etter at jeg hadde fortalt litt om meg selv og mine plager, fikk jeg en fullstendig øre, nese hals undersøkelse. Så fikk jeg en bedøvelsesspray som han sprutet opp i nesa mi. Dette for å bedøve den slik at han kunne føre et kamera opp i nesen for å se hvordan det så ut inni der. Jeg kjente jeg grudde meg litt til dette. Det verste var egentlig bedøvelsessprayen, som i tillegg til at det svei i ca. 10 sekunder, hadde en ganske ekkel smak av banan. Nok om det; jeg fikk se på storskjerm hvordan nesa mi så ut innvendig. Der så vi blant annet at jeg hadde en kraftig skjevhet i neseveggen på høyre side, som gjør at det ble ekstra trangt der. Den er så skjev at jeg mest sannsynlig er kandidat til å få denne operert, men vi tar ingen avgjørelser på dette enda. Venstre side var rett og fin, men likt på begge sider var at jeg hadde veldig store og hovne nesemuslinger med slim, noe som visstnok betyr at de er ganske hissige, og viser klare tegn på at jeg reagerer på noe. Bedøvelsen i nesa varer i ca. 30 minutter, men den banansmaken hang i litt lengre.

Vi fortsatte så å snakke om medisinering, og jeg ble foreskrevet en ny type nesespray, Dymista, og Livostin øyendråper. I tillegg skal jeg skylle nesa med saltvann morgen og kveld. Jeg fikk et klart og tydelig NEI til å fortsette å bruke kortison sprøyter. Det viser seg at den blant annet øker risikoen for diabetes og benskjørhet med opptil 60%.

Avsluttet dette besøket med å ta noen blodprøver. Disse får vi svar på om en ukes tid. Det vil si at når jeg kommer tilbake neste uke for å gjøre resten av undersøkelsene, (prikketest på armen og lungetest), vil jeg også få svar på blodprøvene. Prikketesten på underarmen vil jeg få svar på etter 15 minutters tid.

Jeg er så glad for at jeg tok turen til spesialisten. Nå kan jeg endelig få en skikkelig utredelse på hva jeg reagerer på, og få best mulig medisinering som passer til meg. Legen snakket også om at jeg var en mulig kandidat til vaksinering, men alt dette vil jeg få svar på neste gang.

Har du mistanke om allergi, er min anbefaling å oppsøke spesialist, for å komme deg til en allergiutredning. Det vil du nok ikke angre på. Jeg gleder meg til fortsettelsen.

Eva Lill

skrevet av Eva Lill Bratlie - Ambassadør