Ambassadørinnlegg
© Foto: iStock

Ambassadørinnlegg # 5 – Eva Lill

Hei igjen, Nå har jeg vært tilbake hos allergispesialisten og fått endelige svar på min allergiutredning. Det første vi startet med var å ta denne prikktesten som ble utført på underarmen min. Her ble det lagt 12 dråper med forskjellige ting man kan reagere på, og legen stakk hull i huden med en nål for å få dråpene til å gå gjennom huden min. Alt fra katt, pollen, gress, hest, sopp og hus støv ble testet.

Det tok ikke lange tiden før jeg begynte å få reaksjon på et par tre punkter. Det hovnet opp og klødde som besatt, men dette skulle jeg sitte med i 15 minutter før prøvene ble målt.

Prikktesten sammen med blodprøvene jeg tok forrige gang viste klare utslag på katt, gress og bjørk.

Etter å ha gått gjennom prøvesvarene tok jeg en spirometri, det er en test hvor vi måler lungekapasiteten. Jeg blåste tre ganger og de ble ganske like alle gangene og viste at jeg hadde noe svakere lungekapasitet enn normalen, men ikke noe som trenger umiddelbar medisinering. Jeg har litt astma også i perioder, men ikke mye. Jeg greier faktisk ikke bruke opp astmamedisinen min før den går ut på dato og det tar jeg som et godt tegn.

Etter oppsummering av hva vi fant ut på testene begynte vi å snakke om planen videre. Ville jeg gå videre nå eller vente. ─ Er det noe å vente med, spurte jeg. Legen smilte og sa nei. Jeg hadde så tydelig påvist allergi at vi ble enige om at jeg skal starte på 3-årig allergivaksineringsprogram.

Medisinen heter Grazax og er en tablett. Tabletten skal tas hver morgen før tannpuss og legges under tungen. Den første tabletten må alltid tas under tilsyn hos lege så jeg skal tilbake på mandag for å starte. De vil være sikre på at jeg ikke får noen reaksjon på tabletten. Jeg kjenner at jeg er glad for å få være med på denne reisen og kanskje bli kvitt mine allergiplager på sikt. Det hadde vært helt supert om det skjedde, men som legen sa, så er det ingen garanti, og alle reagerer forskjellig.

Jeg skal fortsatt ta nesesprayen Dymista i 6 ukers tid, for å se om den har noen virkning på meg eller om det blir operasjon i nesa.

Øyendråpene Livostin skal jeg også ta morgen og kveld. Jeg har ikke klødd i øynene etter at jeg har startet å bruke de, og det er bra.

Som tidligere nevnt er jeg veldig glad for at jeg nå har tatt denne allergiutredningen. Egen helse er vi selv ansvarlige for. Jeg ser nå lysere på fremtiden og pollensesongene, og håper å starte et nytt og bedre kapittel i mitt liv på mandag.

Riktig god påske, Klem fra Eva Lill

skrevet av Eva Lill Bratlie - Ambassadør