Ambassadørinnlegg # 1 – Mari

Som fersk allergiambassadør for Allergiguiden ønsker jeg å starte første innlegg med å presentere meg selv og min familie, og litt om vår allergihverdag.

Ambassadørinnlegg # 1 – Mari

Vi er en familie på tre, snart fire, som bor like utenfor Oslo. Vår hverdag er lik majoriteten av Norges befolkning; logistikk til og fra barnehage, ”tidsklemme” og fredagstaco. Det eneste som kanskje er litt annerledes for oss er at vi lever med en liten allergiker, og vi må ta hensyn til ting som vi ikke har tenkt over før vi fikk barn.

Kort tid etter at sønnen vår ble født fikk han mye eksem i ansiktet og hodet, og vi fikk beskjed om at dette var helt normalt og såkalt spebarns-utslett. Jeg kunne telle på én hånd hvor mange ganger jeg hadde tatt i et spebarn tidligere, og hadde ingen forutsetninger for å vite om dette var normalt eller ikke. Ei heller min mann. Månedene gikk, og A. ble ikke bedre, bortsett fra ved to anledninger; ferietur til Frankrike og Italia hvor han ble helt fri for eksem og utslett. ”Det er klimaet” tenkte vi, og forbannet oss selv over at vi aldri flyttet til varmere strøk, som jo egentlig hadde vært på to-do listen vår i lang tid. Utslettet var ille, og småen var veldig plaget av det. Da han var 11 måneder fikk vi henvisning til allergilege, og vi gjennomførte allergitester, både prikktest og blodprøver. Resultatene var helt klare: han var allergisk mot egg, melk, nøtter og hund.

Vi hadde hatt hund for inntil kort tid siden, og jeg spiste nøtter i fleng mens jeg ammet! Og egg og melk var på ingen måte ekskludert fra mitt kosthold heller. Den dårlige samvittigheten var et faktum. For en forferdelig mamma jeg var som hadde utsatt barnet mitt for dette over en periode på nesten ett år! Men hva kunne jeg gjort? Og hvilke forutsetninger hadde vi for å vite at dette var årsaken til mange av hans plager?

Gjennom ytterligere tre innlegg i mars vil jeg skrive litt om hvordan vi lever med allergiene til A., hvilke utfordringer vi møter på i hverdagen, og ikke minst hvor normal vår hverdag er på tross av at vi må ta noen flere hensyn enn andre. Jeg gleder meg til å dele, og håper våre erfaringer kan bidra til å gjøre hverdagen til andre med allergi enda bedre enn den allerede er. :)

skrevet av Mari Skavhaug-Flender - Ambassadør