Ambassadørinnlegg # 2 – Mari

Ambassadørinnlegg # 2 – Mari

Onkel, har du hundehår på hånden? Dét var spørsmålet broren min fikk da han ville ta A. i hånden da de skulle gå langs veien sammen.

Det er noe litt hjerteskjærende over at en liten gutt på 3,5 år ser seg nødt til å stille slike spørsmål, men på den andre siden er det jo også noe han er nødt til å forholde seg til resten av livet, og bra at han allerede nå forstår at han må passe på, og ta sine forhåndsregler.

Broren min hadde ikke hundehår på hånden, men årsaken til at poden stilte spørsmålet er nok at han stort sett er sammen med broren min hjemme hos mine foreldre, og de har to hunder.

Det krever litt mer forberedelser å besøke dem enn det ville gjort om de ikke hadde hatt hund, men måten vi gjør det på fungerer fint, i tillegg til at vi er så heldige at de har en egen avdeling i huset hvor hundene aldri har vært, med egen inngang og strengt regime fra min side mht. hvordan vi reduserer eksponering av allergener. I tillegg ser det ut til at A. reagerer mindre jo eldre han blir, og vi kan jo krysse fingrene for at han til slutt kan være på samme sted som hunder bare han har litt antihistamin innabords.

Jeg har laget en liten oversikt over hvordan vi håndterer hundeallergi, både når vi er på besøk hos besteforeldrene, men også i hverdagen generelt.

Vi gir alltid antihistaminer til A. før vi reiser til steder hvor hundeallergener kan forekomme. Dette kan jo forekomme nesten hvor som helst, og vi er nøye med å gi medisinen før vi skal f.eks reise med kollektiv transport, slik at han har litt å gå på.

Hos mine foreldre må alle gå med blå plasttrekk over sokkene når vi er inne i den hundefrie avdelingen, slik unngår vi at ting spres mellom avdelingene. De som bor med hundene skifter også til hundefritt tøy før vi kommer.

Skal vi ut å fly kontakter vi flyselskapet og forsikrer oss om at det ikke er hund om bord i kabinen på flighten vi ønsker. Er det hund om bord må vi finne en annen flight. På lengre togreiser bestiller vi allergivennlig, dyrefri vogn.

Vi har med eget teppe til å legge over steder hvor allergener kan forekomme. Avtagbare setetrekk til bil fungerer veldig godt på f.eks flyseter hvor man skal sitte over lang tid.

Våtserviett-mamma! Jeg bruker ikke våtservietter på A. da dette har en tendens til å trigge eksemet hans, men jeg er en flittig bruker av våtservietter på alt mulig annet. Det ligger mot min natur å være en sånn som går og vasker av ting før han tar på det, men det har så god effekt at jeg får legge ”min avslappede stil” til side og heller fokusere på forebygging. De som satt i handlevognen/kinosetet/flysetet e.l. før oss kan ha klappet en hund, spist nøtter eller vært i kontakt med andre ting han reagerer på, og derfor er det fint å kunne vaske av litt før minstemann putter hendene sine på det samme stedet.

Vi drar ikke på besøk til de som har hund. Dette er skikkelig trist, men foreløpig kan han ikke eksponeres for mye av gangen. Det får konsekvenser.

Hundeeiere som kommer på besøk til oss må ha rene klær fra topp til tå, og de må sette skoene sine ute i yttergangen.

Skifte av klær! Når vi har vært rundt omkring der allergener florerer er det fast rutine at alle klærne hans går rett i skittentøysdunken, og han går rett i badekaret for å vaske av seg det som eventuelt har blitt med hjem. Vi andre er nøye med å skifte det som eventuelt kan ha allergener på seg, vaske hender og skifte eventuelle klær som har vært i kontakt med allergenene.

Dette kan virke som et rigid regime å følge, men for oss er dette ren rutine og vi bruker ikke mye ekstra tid på å følge disse punktene. I tillegg ser vi den store gevinsten i å ta disse forhåndsreglene, og da er alle glade og fornøyde. Det er også veldig viktig for oss at A. ikke blir redd for hund, så vi jobber en del med å ”fremsnakke” hunder selv om han må holde seg unna per i dag. :)

skrevet av Mari Skavhaug-Flender - Ambassadør