Ambassadørinnlegg # 3 – Mari

Ambassadørinnlegg # 3 – Mari

Én uke før vi skulle fly til Thailand var vi hos allergilege og fikk vite at A. var allergisk mot nøtter. Legen var klar i sin tale- vi måtte ikke, under noen omstendigheter, utsette poden for nøttestøv i flykabinen.

Det var umulig å si akkurat hvor allergisk han var, og dersom han var veldig allergisk kunne nøtter i kabinen utløse reaksjoner som vi ikke hadde forutsetning for å håndtere. Vi ble utstyrt med Epi-pen, Zyrtec og kortisonkrem, og fikk beskjed om å være ekstremt forsiktige med nøtter, og ikke ta noen sjanser.

Vi fikk det travelt med å finne en alternativ ferietur i dagene som kom, det er nemlig ikke bare-bare å finne et flyselskap som kan garantere at de ikke vil servere nøtter om bord, og i tillegg informere de andre passasjerene om at de ikke må åpne egne nøtteposer i løpet av flighten. Vi fikk det til, og ferieturen gikk til Karibien med nøttefri flight.

Etter denne erfaringen har vi blitt ganske proffe på å planlegge flyturer, og har forholdsvis god oversikt over hvilke flyselskap som er ”go” og hvilke som er ”no-go”. På tross av dette har vi alltid en liten ekstra bekymring når vi flyr, og jeg får alltid dårlig samvittighet idét vi setter oss i flysetet. ”Er det virkelig nødvendig å ta risikoen, kunne vi ikke bare feriert i Norge og kjørt bil til de stedene vi skal besøke”, er en liten gjenganger i mitt stille sinn når vi taxer ut til rullebanen. Men alle gangene vi flyr går det fint, og det er stor forskjell på om én person åpner en pose nøtter (noe som garantert har skjedd på en eller flere av turene vi har hatt) og om hele flyet gjør det samtidig. I tillegg har jeg flere ganger gjort en liten hjemme-test, hvor jeg spiser nøtter ved siden av ham, puster litt nøtte-ånde på ham og ser etter reaksjon (fremdeles med litt dårlig samvittighet. Er det nødvendig, liksom?), og det er ingen store reaksjoner. Jo, han begynner kanskje å klø litt i kinnene, men ingen store utslett, pustebesvær, rennende øyne eller andre symptomer på allergisk reaksjon. Vi gir ham antihistaminer før vi går om bord, og to Epi-Penner er alltid med oss, og dette gjelder uansett hvor vi er.

Nøtteallergi er den mest alvorlige allergien A. har, og den som krever størst varsomhet fra vår side. Vi bruker forholdsvis mye tid på å lese innholdsdeklarasjonen på matvarer, og lager mye hjemmelaget mat som er garantert fri for nøtter. I tillegg informerer vi de rundt oss om hvordan ting kan tilrettelegges på best mulig måte. Jeg har blitt en racer på lister med oversikt over hva som er ja-mat og hva som er nei-mat. Barnehagen, besteforeldre, og alle andre som har en relasjon til A. har fått metervis med lister fra meg, og selv om jeg noen ganger føler meg litt overbeskyttende finnes det ikke noe alternativ, her er det fullt fokus på å tråkke riktig. Vi følger også mange av de samme punktene som vi følger for å håndtere hundeallergi, som jeg skrev om i forrige innlegg.

skrevet av Mari Skavhaug-Flender - Ambassadør