Tove kristiansen 3
© Allergiguiden Ambassadør, Tove Kristiansen

Ni tips for en allergivennlig pollensesong

Etter mange års erfaring med pollenallergi har vår allergiambassadør, Tove, opparbeidet seg noen gode rutiner. Her har 61-åringen samlet sine beste tips for en allergivennlig pollensesong, som du kanskje kan dra nytte av.

 1. Nå som pollensesongen er i gang gjelder det å unngå eksponering mot pollenstøvet, så godt det lar seg gjøre. Hold vinduer og dører lukket når spredningen er kraftig, og luft heller huset om kvelden da det er minst spredning. Jeg lufter aldri huset før etter klokka syv om kvelden.

 2. Et godt tips er å vaske hender og ansikt etter at du har vært ute. Jeg er også nøye med å dusje hver kveld, og vasker alltid håret før jeg legger meg. Det fjerner pollenrester som kan sitte igjen i håret og irritere luftveiene gjennom natten. 

 3. Husk at pollenstøvet også fester seg i pelsen til kjæledyra. Min katt, Nøste Gråtass, får seg ofte en litt motvillig vask etter at han har vært ute på tur.

 4. Et godt inneklima er avgjørende for oss med luftveisallergi. Jevnlig vasking og støvsuging er nødvendig året rundt, men i pollensesongen er det ekstra viktig å vaske bort pollenstøvet som legger seg på hyller og flater i huset.  

 5. Jeg er glad i å gå på turer i skog og mark, og bruker gjerne solbriller når jeg er ute i pollensesongen. Solbrillene beskytter øynene mot pollenstøvet.

 6. Vær obs på kryssreaksjoner fra rå frukt og grønnsaker. Jeg reagerer blant annet på appelsiner, epler, grapefrukt, moreller, nektariner, fersken, jordbær, gulrøtter, løk, persille og muskat. Reaksjoner kan oppstå året rundt, men for meg kommer symptomene særlig til uttrykk i pollensesongen.

 7. Et pollenfilter eller et nett over vinduet hjelper med å holde pollenstøvet unna soverommet, samtidig som det slipper inn frisk luft. Jeg har hengt et pollenfilter over luftventilen på soverommet mitt og merker stor forskjell på nattesøvnen.  

 8. Jeg har to døtre med kontaktallergi, derfor er det kun allergivennlig vaskemiddel som gjelder hjemme hos oss. Jeg sverger til et produkt som heter «C tøyvask» og kan kjøpes på helsekosten. Vaskemiddelet dufter frisk samtidig som det er økologisk og allergivennlig. Flasken er drøy i bruk og varer lenge.

 9. Pollenstøvet er overalt og uansett hvor mye en prøver er det nærmest umulig å unngå det helt gjennom pollensesongen, og da er medisinering effektiv allergibehandling. Det finnes mange ulike former for behandling, derfor kan det være lurt å oppsøke legen din for en god diagnose og en behandling som er tilpasset dine symptomer.

  Ønsker alle en fin og mest mulig allergifrisk pollensesong!

 

skrevet av Tove Kristiansen