Tove Kristiansen Slik reduserer jeg allergisymptomer i pollensesongen Allergiguiden
© Allergiguiden Ambassadør, Tove Kristiansen

Slik reduserer jeg allergisymptomene i pollensesongen

Spredningen av or og hassel er allerede i gang, og Tove kan merke symptomene på kroppen. I andre ambassadørinnlegg kan du lese mer om hvordan forebyggende tiltak i huset og riktig behandling har en positiv effekt, og gjør hverdagen litt enklere for Tove.

Hvordan påvirker allergien deg nå i startfasen av pollensesongen?    

Jeg er allergisk mot blant annet or og hassel, og merker fort på kroppen når spredningen er i gang. Øyne og nese renner og klør, og jeg kan oppleve mange nys på rappen. Halsen min kan hovne opp og klø innvending. Medisinering er effektiv allergibehandling og gjør at jeg føler meg mye bedre. I år startet jeg med daglig behandling allerede i januar for å være mest mulig rustet mot spredningen av pollen. Det er jeg glad for nå! Jeg kan til og med oppholde meg utendørs uten større utfordringer, og det lover godt nå som det nærmer seg vår og sommer.

På soverommet har jeg hengt opp et pollenfilter over lufteventilen. Pollenfilter kan blant annet kjøpes på apoteket, og sørger for å stenge pollenstøvet ute samtidig som det slipper frisk luft inn. Jeg har god erfaring med filter fra tidligere sesonger og opplever at det reduserer symptomene mine, noe som også gjør at jeg sover bedre om natten.  

I tillegg til pollenallergi reagerer jeg på husstøvmidd. Jeg er derfor opptatt av å holde det rent og ryddig inne. En jevnlig runde med støvsugeren og en klut med rent vann kan gjøre underverker for luftveiene. Den kalde årstiden er i utgangpunktet ingen favoritt, men kulda kan med fordel brukes til å lufte puter, tepper og dyner. Et godt tips er å la tekstilene ligge ute et døgn eller mer, da tar minusgradene knekken på midden.

Er det noen hendelser som har vært særlig utfordrende? 

Kryssallergien er nok det som skaper mest utfordringer for meg, og reaksjonene som oppstår ved inntak av nøtter er de mest intense. Jeg husker særlig en jul for noen år tilbake, hvor jeg endte opp med kraftige reaksjoner og en lang dag på legevakten fordi jeg fikk i meg litt marsipan. Halsen snørte seg sammen, kroppen begynte å klø og huden ble flammende rød. Heldigvis fikk jeg omsider hjelp på legevakten, og symptomene ble borte.

Etter denne hendelsen har ikke marsipan eller noen andre matvarer som inneholder nøtter sluppet inn døra hos meg. Jeg er også blitt veldig nøye med å lese bak på alle innholdsfortegnelser, og spør alltid en gang for mye når jeg er på middag hos venner eller på restaurant. Heldigvis har jeg mange fine folk rundt meg som er flinke til å ta hensyn.

Hva gjør du for å lindre symptomene?

Jeg prøver så godt jeg kan å unngå det jeg reagerer på. Noe som naturlig nok ikke er så enkelt i pollensesongen. Når symptomene kommer bruker jeg av og til en myk tannbørste for å lindre akutt kløing i munn og svelg. I tillegg er medisinering helt avgjørende. I samråd med legen har jeg funnet en behandlingsform som fungerer godt. Jeg bruker medisiner året rundt for å holde kryssallergien i sjakk, men nå i pollensesongen må jeg trappe opp behandlingen.

Ønsker alle en fin og allergivennlig vår! 

skrevet av Tove Kristiansen