Mari Skavhaug-Flender juleallergi

Ambassadørinnlegg # Juleallergi fra Mari

Hva gjør man med mandel i gråten når man har nøtteallergi? Allergiambassadøren vår fra mars, Mari Skavhaug-Flender, deler tips og erfaringer for hvordan man kan komme seg gjennom julen uten allergiske reaksjoner

Hei!

Min sønn som nå er fire og et halvt år, har en rekke allergier og kryssallergier, men vi ser med stor glede at han begynner å vokse av seg noen av allergiene sine, noe som gjør hverdagen betraktelig enklere. Siden jeg sist skrev har vi fått et nytt familiemedlem. Foreløpig ser det ut til at han tåler alt, og vi krysser fingrene for at det fortsetter slik.

Hjemme hos oss har vi prøvd oss litt frem mht. juleblomster og krydder/dufter. Julestjernen må snu i døren, det samme gjelder svibler og amaryllis. De gir helt klart irritasjon i hud og slimhinner. Juletreet spyler vi godt før vi setter det til tørk i kjelleren, da får vi skylt vekk gammelt pollen og muggsopp som har festet seg til treet gjennom tiden det har stått ute. Siden poden har nøtteallergi må julenøttene skape glede et annet sted, men man kommer langt med annet snop og kaker som han tåler

I fjor var første året han forsto konseptet julegrøt, og istedenfor mandel i grøten, brukte vi en pastaskrue. Det fungerer like fint, og marsipangrisen kan jo enkelt byttes ut med en premie som er allergivennlig.

Når vi besøker familie og venner spør vi pent om de kan sette julestjernen og de andre allergifremkallende blomstene i et rom vi ikke skal være i, men vi kan ikke kreve at alle vasker juletreet før vi kommer. Det løser vi med å gi litt antihistamin før vi kommer, for A. er heldigvis ikke så allergisk at han ikke kan være i samme rom som et juletre som ikke er vasket først. Røkelse er heller ikke helt topp hjemme hos oss, men litt klementinskall på toppen av peisovnen gir en veldig god og krydret lukt, så hvis man tåler dette kan det være et alternativ.

Jeg ønsker alle en riktig god og allergivennlig jul

skrevet av Mari - Ambassadør