Slik håndterer jeg luftveisallergien om høsten

Slik håndterer jeg luftveisallergien om høsten

Astrid Undheim Johannesen reagerer på en rekke irritanter som muggsoppsporer, kjæledyr, husstøvmidd og pollen. Nå om høsten blir dagene både mørkere og kaldere, vi bruker mer tid innendørs og da er det særlig viktig å passe på at inneklimaet er godt og allergivennlig. I sitt siste ambassadørinnlegg deler Astrid sine tips om hvordan hun holder allergenene unna huset, samt hvordan hun forebygger og lindrer allergisymptomene i høstsesongen.

Hva gjør du for å bedre inneklimaet?

·   Frisk og ren luft i hjemmet er helt avgjørende for meg med både astma og allergi. Vi har valgt å investere i en varmepumpe og en luftavfukter. Varmepumpen filtrerer inneluften for støv og bakterier, mens luftavfukteren bidrar til å holde muggsoppsporer og råte unna huset. Luftavfukteren samler overraskende mye fuktighet på kort tid, og er dessuten veldig praktisk når du skal tørke klær.  

·   For å unngå irritanter i huset bør du velge allergivennlige blomster som hortensia, orkidé- og rosearter uten duft, eller plastblomster.

·   I jula har vi de siste årene sverget til plasttre. Det gjør at den hyggelige juletradisjonen kan videreføres, uten at det går på bekostning av symptomer som irriterte luftveier og hodepine. Dessuten slipper du å bruke tid på å sope sammen rusk og barnåler på gulvet – veldig praktisk!  

Hva er dine tips til andre for å lindre allergisymptomene?

·   Når jeg blir utsatt for allergener, bruker jeg alltid allergimedisiner. Eksponering kan skje overalt, og når symptomene kommer snikende kan det være lurt å ha noe som raskt lindrer symptomene.

·   Jeg pleier å skylle nesen med saltvann to til tre ganger om dagen. Neseskylling løser opp i systemet og renser slimhinnene.

·   Slimhinnene mine blir fort tørre, og for å unngå at huden blir tørr og irritert kan det være et tips å dyppe en Q-tips i olje som du smører i hvert nesebor.

·  For meg er det viktig å lytte til kroppen. Merker jeg at kroppen er redusert og sliten, er det viktig å ta en «time-out» på sofaen. Da henter kroppen seg inn igjen og blir klar for nye oppgaver.

·  Jeg er veldig «fan» av styrketrening. Det gir meg energi og overskudd, og har vært med på styrke immunforsvaret mitt betydelig - noe som er en fordel med allergi. Lag gjerne en treningsavtale med en venn. På den måten kan du både holde kroppen i form og være sosial samtidig.     

·  I tillegg til treningen har riktige medisiner vært med på å styrke immunforsvaret mitt. Tidligere følte jeg meg sliten og småsyk hele tiden, men etter at jeg var hos legen og fikk foreskrevet riktig behandling, er jeg nesten aldri forkjølet lenger. Nå kan kroppen bruke energien på andre ting, og det er deilig. En tur til legen er derfor å anbefale!  

Ønsker alle en fin og allergivennlig høst og juletid!

skrevet av Astrid Undheim Johannesen