Astrid Undheim Johannesen, Ambassadør Allergiguiden

Gikk med ubehandlet allergi i flere år

Vår nye allergiambassadør Astrid Undheim Johannesen, ser frem til å dele sine erfaringer knyttet til allergi og astma gjennom oktober. Om høsten er det særlig muggsporer fra råttent løv og planter på bakken som irriterer nesen til Astrid. For å lindre symptomene har riktig behandling vært avgjørende.

Hva er dine allergiske plager?

Jeg har både astma og allergi, og reagerer blant annet på pollen fra bjørk, hassel og or. Men nå om høsten er det muggsporer fra løv og planter som ligger og råtner på bakken som skaper allergiske symptomer. Jeg blir fort tett i luftveiene, nesen renner, tungen svir og kroppen blir fort slapp. Symptomene mine kan sammenlignes med en typisk forkjølelse. Når det er regnvær, slår astmaen inn, men når det er sol og fint vær er det allergien som skaper utfordringer. Høsten er med andre ord krevende for meg.

Jeg har også kryssallergier. Det gjør at jeg kan reagere på sterke lukter, nøtter, samt all form for frukt og bær. Det er mye å huske på og mange hensyn å ta i en travel hverdag, men en tommelfingerregel er å styre unna all mat med frø og stein.  

Når fikk du påvist luftveisallergi?

Det var først i oktober 2013 at jeg fikk påvist astma og allergi, og da hadde jeg gått med symptomer i flere år uten behandling. Det å gå med ubehandlet allergi var en stor påkjenning, jeg ble fort sliten og endte ofte opp på sofaen. Nå har jeg heldigvis fått foreskrevet behandling av en lungelege, noe som har forbedret hverdagen min betydelig.

For å lindre symptomene er det også viktig å redusere eksponeringen mot allergener. Nå på høsten unngår jeg turer i skog og mark for å holde meg unna de verste oppsamlingene av muggsopp fra naturen. Noe som er kjedelig for en ellers turglad person. Enkelte dager kan symptomene likevel bli omfattende, og da er det bare å ta seg en «time-out». Heldigvis har jeg en flink og støttende mann som kan trå til på hjemmebane når det trengs.

Jeg har også funnet ut at styrketrening er ideelt for meg. Det gir meg energi og overskudd, noe som er avgjørende med to barn i hus. Nå trener jeg mellom fire og seks ganger i uken. Treningen tar jeg i mitt tempo. Med astma må jeg unngå for mye «hes og bles», da det kan føre til astmaanfall.

Hvorfor ønsker du å være allergiambassadør?

Allergi er utbredt og fortjener fokus. Jeg gikk selv med allergisymptomer lenge uten å vite årsaken, noe som var en påkjenning for kroppen. For meg ble tilstanden langt bedre etter at jeg fikk behandling. Nå håper jeg at mine erfaringer kan komme andre til nytte. Det er viktig å ta symptomene på alvor - oppsøk derfor lege dersom du er tvil.  

 

 

skrevet av Astrid Undheim Johannesen