Når allergien utfordrer sosiallivet Allergiguiden Astrid Undheim Johansen
© Astrid Undheim Johannesen, Ambassadør Allergiguiden

Når allergien utfordrer sosiallivet

Med helårsallergi må vår allergiambassadør, Astrid Undheim Johansen, se opp for symptomer året rundt. Alt fra hyggelige middagsselskaper til ferier krever ekstra tilrettelegging, men nå har Astrid funnet noen knep som gjør hverdagen litt enklere.

Hvordan påvirker allergien deg nå på høsten?

Jeg reagerer på en rekke allergener som gjør at allergien er noe jeg alltid må ta hensyn til, uansett årstid. Nå på høsten tilbringer jeg mer tid innendørs, og da er det særlig viktig å passe på at inneklimaet er godt. Moppen har fått sin faste plass, lett tilgjengelig på kjøkkenet. Jevnlig vasking av flater og gulv må til for å unngå støvoppsamlinger og husstøvmidd, som fort kan skape irritasjoner i luftveiene mine.

Jeg reagerer også på parfyme og en rekke dufttilsatte produkter som såpe, tøymykner og vaskemiddel. Disse produktene finnes jo overalt og er vanskelige å unngå. Jeg forsøker så godt jeg kan å styre unna parfymerte produkter, og er nøye med å lese bak på innholdsfortegnelsen for å forsikre meg om at produktene er allergivennlige. Men dersom jeg havner ved siden av en som har sprayet seg godt med parfyme på bussen eller andre offentlige steder, er det ingen utvei. Da blir jeg tett i nesen, tung i hodet, og slapp i kroppen.

Er det noen hendelser som har vært mer utfordrende enn andre?

Kryssallergien blir ofte en utfordring for meg. I tillegg til frukt og grønnsaker, reagerer jeg på en rekke ulike krydder som blant annet gjemmer seg i forskjellige sauser. Dette gjør at lista med matretter jeg må holde meg unna fort blir lang, dessuten kan det være vanskelig å holde oversikt. God mat er jo en stor del av hyggelige sosiale settinger, og det er ikke særlig gøy å alltid måtte be om spesialservice når jeg er på besøk hos venner eller er ute og spiser på restaurant.

Her om dagen «var jeg ute på farten» og skulle kose meg med en pastasalat, men endte opp med å plukke ut både paprika, sukkererter og rå gulrot, for å unngå allergiske symptomer. Når pestoen også inneholder pinjekjerner som jeg reagerer på, satt jeg plutselig igjen med noen ganske tørre pastaskruer - ikke særlig spennende eller godt.

Hva gjør du for å lindre eventuelle symptomer?

Det er først og fremst viktig å ta medisiner som jeg har fått forskrevet av lungelegen, og ettersom jeg har helårsallergi må jeg naturlig nok også ta medisiner året rundt. Behandlingen har redusert symptomene mine betraktelig. Jeg prøver også så godt jeg kan å redusere eksponeringen mot irritanter, og dette krever ofte litt ekstra planlegging. Jeg har blitt flinkere til å sende forespørsler til restauranter, eller undersøke menyen på nett, før jeg skal ut å spise. Da kan jeg forsikre meg om at de har mat jeg tåler. Heldigvis opplever jeg at mange er flinke til å tilrettelegge. I oktober skal jeg på jentetur til Praha, og har fått ordnet et rom med parkett. Det gjør at jeg slipper vegg-til-vegg tepper, som er støvmagneter og ofte fulle av husstøvmidd. Nå gleder jeg meg til en hyggelig og forhåpentligvis symptomfri høsttur!

 

 

skrevet av Astrid Undheim Johansen