inneklima, midd og støv ved allergi

Slik skaper du et allergivennlig inneklima

Stadig flere utvikler luftveisallergi og forskning viser at årsaken til økningen i stor grad kan knyttes til miljøfaktorer som inneklima¹. Det å ha det rent og pent er derfor ikke bare viktig for trivselen, men også for god helse².

Gode rengjøringsrutiner er viktig for å skape et sunt inneklima2. Vi tilbringer mye tid innendørs, særlig om vinteren. Da er det viktig å sørge for at inneluften er så god som mulig, så ikke vi blir syke3. Eksponering for støvpartikler kan nemlig føre til betennelse i slimhinnene i nese, hals og luftveier. Noen kan også oppleve symptomer som tørrhetsfølelse i slimhinnene, økt slimproduksjon, tett og irritert nese, samt hoste4. Støvet kan i tillegg inneholde allergener fra dyr, pollenstøv, kjemikalier fra boligen4 eller husstøvmidd5, noe som kan forsterke symptomene for deg med allergi4

Litt «støv på hjernen» er bra

Også personer uten allergi eller overfølsomhet kan oppleve symptomer dersom de oppholder seg i et dårlig inneklima1, men for allergikere er det særlig viktig å være bevisst på hvordan rengjøring kan gjøre hverdagen bedre2. Her følger noen råd som kan hjelpe deg med å få bukt med hybelkaninene:   

 • Vask og støvsug jevnlig, helst så ofte at det ikke rekker å samle seg støv under sengen og på overflater ellers i huset6
 • Unngå rengjøringsspray når du gjør rent. Sprayen sprer nemlig rengjøringsmiddelet ut i luften, noe som kan føre til luftveisproblemer når det pustes inn. En mikrofiberklut eller mikrofibermopp, tørr eller med litt vann, er en enkel og effektiv måte å rengjøre de fleste overflater på2.
 • Vegg-til-vegg-tepper bør unngås da de samler opp mye støv. Vil du likevel gjerne ha noen tepper i huset kan det være lurt å velge noen mindre varianter som kan rengjøres i vaskemaskin7.
 • Det kan være lurt å innrede boligen med tanke på rengjøring. Det bør være enkelt å komme til i kriker og kroker, under seng og sofa med både støvsuger og mopp8.
 • Dyner, puter og madrasser bør luftes og rengjøres regelmessig. Vask dyner og puter en til to ganger i året, og madrassen kan med fordel støvsuges tre til fire ganger i året8.
 • Bruk avskrapningsmatter når du har vært ute og sørg for å dra med minst mulig sand og bøss inn4
 • Husk å skifte filter til ventilasjonsanlegg minst en gang i året. Bor du i et område med mye forurensning kan du vurdere å skifte oftere. Har du pollenallergi bør du skifte filter både før og etter pollensesongen4.

Riktig innetemperatur og luftfuktighet

I tillegg til å holde det rent og støvfritt rundt deg, er riktig innetemperatur og luftfuktighet viktig for et godt inneklima3. Varm inneluft gjør nemlig støvet tørt og svevende4. Varme og høy luftfuktighet kan også føre til en oppblomstring av allergisyndere som husstøvmidd og muggsopp3. Dette er viktig å huske på:

 • Innetemperaturen bør ligge på 20 grader, og mellom 14 og 18 grader på soverommet9. Et innendørstermometer hjelper deg å holde oversikt.
 • Relativ luftfuktighet bør ligge på mellom 20 og 60 prosent på sommeren, og 20 til 40 prosent på vinteren6. Luftfuktigheten i boligen kan du måle ved hjelp av et hygrometer10.
 • Luft huset flere ganger om dagen, gjerne i fem til ti minutter av gangen11. I pollensesongen bør du derimot være forsiktig med lufting, da det kan føre til et dårligere inneklima6.
 • Unngå å tørke klær i rom uten ventilasjon. Sett gjerne klesvasken ut eller bruk en tørketrommel med vannoppsamler for å unngå høy luftfuktighet8.
 • Dusj og bad med lukket dør for å unngå at dampen forsvinner ut i boligen. Bruk vifte eller ha åpent vindu på baderommet når du dusjer8.
 • Bruk vifte når du lager mat, og sett gjerne på viften noen minutter før du starter matlagingen. Da er det godt avsug slik at stekos og fukt ikke spres ut i rommet8.

Oppsøk legen

Selv om du er flink til å holde det rent og støvfritt i hjemmet, er det umulig å unngå all eksponering for irritanter. Midd er mikroskopiske småkryp5 som kan være vanskelig å bli helt kvitt12. I tillegg kan allergener som finnes i støv føre til symptomer når du er på jobb13 eller andre offentlige steder. Avdelingsleder ved øre-nese-hals-avdelingen ved Sørlandet sykehus, Sverre Steinsvåg, anbefaler allergikere å bruke allergimedisiner så lenge man eksponeres for allergener man ikke tåler.

– En ubehandlet allergi kan utvikle seg til astma over tid. Det er derfor viktig å stille riktig diagnose hos legen og bli foreskrevet en behandling tilpasset den enkeltes symptomer, sier Steinsvåg før han avslutter:

– Allergimedisin er blitt mer effektiv de siste årene, og det finnes god hjelp å få. Veldig ofte gir en kombinasjonsnesespray, eventuelt kortison alene, svært god effekt.

Les også: Alltid forkjølet? Se hva det kan skyldes

Selv om et godt renhold er viktig for både helse og trivsel er det viktig å huske på at litt støv ikke er farlig. Det viktigste er å være bevisst på hvordan et dårlig inneklima kan påvirke oss over tid4.

Kilder:

1 Norges Astma- og Allergiforbund, Inneklima i bolig, sist revidert 21.02.2017

2 – LHL Astma og allergi, Renhold i hjemmet

3 – Norges Astma- og Allergiforbund, Brosjyrer, Tips til en sunn bolig

4 Norges Astma- og Allergiforbund, Støv og renhold, sist revidert 17.02.2017

5 – Store medisinske leksikon, Husstøvmidd, sist revidert 30.11.2017

6 – LHL Astma og allergi, Allergi mot husstøvmidd

7 – Norges Astma- og Allergiforbund, Allergiviten, Tiltak mot husstøvmidd   

8 – LHL, Astma og allergi, Tips for et bedre inneklima, sist revidert 30.01.2017

9 – Helsenorge.no, Gode råd for godt inneklima i boligen, sist revidert 08.05.2014

10Store Medisinske Leksikon, Hygrometer, sist revidert 20.08.2018

11 – Forskning, Slik får du et godt inneklima hjemme, sist revidert 20.04.2016

12 –  Norges Astma- og Allergiforbund, Middallergi, sist revidert 19.10.2017

13 – Norges Astma- og Allergiforbund, Støv og renhold, sist revidert 17.02.2017

skrevet av Allergiguiden