
Avstressing – et smart livsstilsvalg mot allergi
Visste du at livsstilen din kan påvirke immunsystemet og graden av allergiske reaksjoner? Både maten du spiser, mosjon, det mentale og søvn er faktorer som kan dempe helseplager – og også allergi. Angst, uro og stress kan forverre allergiplagene betydelig. Det heldige er at avstressing, mindfulness og nytelse kan bidra til symptomlindring og bedre livskvalitet.
Allergi rammer stadig flere, og medisiner er ikke det eneste virkemidlet du kan benytte deg av for å dempe plagene. Er du for eksempel blant dem som gruer deg til våren, så kan det være mye å hente i endrede matvaner (se tidligere artikkel). Du kan dempe symptomer som rennende nese, kløende øyne og irritert hud også gjennom avstressing. Det er en kjensgjerning at slitsomme allergiske plager kan gå ut over humør og psyke, men at psykisk stress i seg selv kan forverre allergiplagene er nok nytt for mange. Studier viser at både graden av symptomer og varigheten av selve utbruddet kan påvirkes av angst, uro og stress.
En studie fra Universitetet i Ohio, viser at selv beskjeden stressbelastning kan forverre allergiplager betydelig. Og ikke nok med det. Allergiplagene ser ut til å forverres ytterligere dagen etter stressbelastningen.1 Det ser ut til at de immuncellene som forårsaker allergiplagene (mastcellene) lettere reagerer og frigjør histamin ved angst, uro og stress.2
En prikktest viser en straksreaksjon på et allergen, med hevelser eller utslett i huden etter 20 minutter, og en såkalt forsinket reaksjon 3-24 timer senere. Forskerne i Ohio testet 28 kvinner og menn som alle var plaget av høysnue og pollenallergi. Deltakerne var til stede ved universitetet i flere dager, og gjennomførte en rekke prikktester. Før testene begynte, ble den enkeltes stressnivå, indre uro og selvtillit kartlagt ved hjelp av standardiserte spørreskjemaer.
Deltakerne ble så prikktestet i situasjoner med og uten stress. Det viste seg at stressituasjonen førte til langt kraftigere allergiske utslag etter prikktestingen, hele 75-100 prosent større utslag. Allergireaksjonene ble også kraftig forlenget. Personer som i utgangspunktet var engstelige, hadde en fire ganger forhøyet risiko for å vise allergiske utslag dagen etter stressituasjonen, sammenliknet med testing uten stress. Forskerne konkluderer med at avstressing kan lindre allergiske plager og at stressmestring derfor bør være en del av behandlingen. Et hektisk hverdagsliv kan gi unaturlig høye nivåer av stresshormoner hos oss alle. Stresshormoner (kortisol) som kan svekke immunforsvaret og gjøre oss sårbare for en rekke lidelser. Med enkle metoder kan du dempe stress i egen kropp og få både symptomlindring, styrket immunforsvar, en mer robust psyke, klarere hukommelse og bremsing av aldringsprosessen som flott bonus.
TIPS til avstressing i hverdagen (ref. Min bok «TA VARE PÅ DEG SELV-12 år yngre på 12 uker»):
- Morgenstund har gull i munn. Det å våkne er en sterk stresspåkjenning for de fleste. Lag deg gode morgenrutiner med litt mer tid til nytelse.
- Fokuserer på én ting av gangen. Multitasking er energislukende mens monotasking gir ro og overskudd og opplevelsen av å være mer til stede.
- Ta en time-out etter et møte. Gå ut. Trekk pusten og ta en «lynyoga». Strekk kroppen som en katt og trekk pusten dypt og rolig. Pust dobbelt så lenge ut som inn.
- Gå en sansetur utendørs. Lytt og se hvilke inntrykk naturen sender deg, som
om du skal beskrive opplevelsene når du kommer hjem. - Gi bort flere gode klemmer – du får en god klem med på kjøpet og kroppskontakt er avstressende.
- Legg opp til rolige hverdagsmiddager med familien. Flytt middagsmåltidet til kvelds og spis enkel kveldsmat i middagstid. Legg mobiltelefonene i en kurv og nyt øyeblikket og tilstedeværelsen.
- Få hjelp til bedre sinnemestring om nødvendig. Sinnet skaper skadelig stress i din egen kropp og i andres. Sinnataggen rammes oftere av hjerte- og karsykdom.
- Bestill en time til kiropraktor med et helhetlig fokus på kroppen og nervesystemet. Ofte kan kiropraktorklinikken også tilby avspenning, massasje og veiledet trening.
- Sett opp en «trøbbeltime» på ettermiddagen hvor dere får snakket om tema som plager deg. Du må slette «hard-disken» så du kan få sove når du skal legge deg. Får dere ikke snakket ferdig, så sett opp en ny tid i kalenderen for neste prat, slik at du ikke tar med deg frustrasjonen til sengs. Får dere ikke til praten, så få hjelp til å komme i gang. Psykologer, samlivsterapeuter og coacher er der for å brukes.
- Legg vekk mobilen når du går til sengs. På den måten øker sannsynligheten for bedre nattesøvn.
- Praktiser avspennings- og pusteøvelser om du ikke får sove.
(1) Kiecolt-Glaser, J. K., Heffner, K. L., Glaser, R., Malarkey, W. B., Porter, K., Atkinson, C., ... & Marshall, G. D. (2009). How stress and anxiety can alter immediate and late phase skin test responses in allergic rhinitis. Psychoneuroendocrinology, 34(5), 670-680.
(2) Heffner, K. L., Kiecolt-Glaser, J. K., Glaser, R., Malarkey, W. B., & Marshall, G. D. (2014). Stress and anxiety effects on positive skin test responses in young adults with allergic rhinitis. Annals of Allergy, Asthma & Immunology, 113(1), 13-18.