Allergisk i julen? | allergiguiden
Juleallergi

Allergisk i julen?

Juleallergi
«Juleallergi» er en betegnelse på overfølsomhet hos allergikere og reaksjoner som oppstår når vi blir eksponert for irritanter gjennom høytiden.

Allergi er gjerne forbundet med vår og sommer, men for 660.000 nordmenn påvirker allergien også julefeiringen. Det viser en undersøkelse gjennomført av analysebyrået YouGov på vegne av Allergiguiden.1 Mange forveksler «juleallergi» med vinterforkjølelse, ettersom symptomene oppleves som svært like.

«Juleallergi» er en betegnelse på overfølsomhet hos allergikere og reaksjoner som oppstår når vi blir eksponert for irritanter gjennom høytiden. Svibler, julestjerner, juletrær, granbar, stearinlys, røkelse og ulike julekrydder, er blant synderne. Andre kan reagere på støv fra julepynt, samt os og lukt fra vedfyring.

Forkjølelse eller «juleallergi»?

Symptomene på «juleallergi» og forkjølelse kan være lett å forveksle. Man kan oppleve symptomer som tett, rennende og irritert nese, kløe i øyne og tung pust. Er du plaget av gjentagende forkjølelseslignende symptomer i julen, anbefaler vi å oppsøke lege.

Behandling av «juleallergi»

Det beste du kan gjøre er å unngå kontakt med irritantene som fremprovoserer symptomene. Det er ofte lettere sagt enn gjort, og det finnes heldigvis hjelp å få. Et besøk hos lege vil være å anbefale. Det er viktig å starte eventuell medisinering før julesesongen starter. Foruten hjelp til behandling, vil legen også kunne utrede symptomene du plages med, stille riktig diagnose og sørge for korrekt behandling av symptomene.

Allergiguidens 7 tips mot «juleallergi»:

Grantre: Bruk heller plastjuletre, men husk å spyle av støvet når du henter det frem. Dersom du allikevel ønsker et ekte juletre anbefaler vi spyling av dette også. Det sitter ofte igjen muggsopp og gammel pollen i juletrærne.

Julestjerner: Unngå julestjerner og andre blomster med sterke lukter. Bruk i stedet duftfri asalea, ildtopp, julekaktus, alpefiol, duftfrie roser eller orkidéer.

Støv fra gammel julepynt: Tørk støv av all julepynt som har stått lagret.

Stearinlys: Bruk heller batteridrevne lys, da enkelte kan få allergiske symptomer av osen fra stearinlys.

Bjørkeved: Bjørkepollenallergi er svært vanlig, noe som byr på problemer når man bruker bjørk som fyringsved. Oppbevar i så fall denne utendørs slik at du holder irritantene ute, eller man kan bruke alternative tresorter.

Røkelse: Bruk røkelse med omhu – det finnes de som får svært sterke allergiske reaksjoner på røkelse.

Julekrydder: Se også opp for «jule»-krydder som nellik, muskat og kanel, som kan frembringe allergiske reaksjoner.

 


[1] Undersøkelsen er gjennomført av analysebyrået YouGov på vegne av Allergiguiden.no i oktober 2017.

Mylan - Better Health for a Better World

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Mylan-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  11.11.2019