Spørsmål og svar - hundeallergi | allergiguiden
Hundeallergi

Hundeallergi

Hundeallergi

Spørsmål fra anonym:

Jeg har mange allergier, blant annet hund, hest og katt. Av legen min så har jeg fått nesesprayen Avamys, Livostin øyedråper og Aerius 5mg allergipiller. Finnes det noen nye medisiner? Eller har jeg det nyeste på markedet? 

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Det er en nesespray som heter Dymista, som inneholder både et lokalt nasalt steroid og et nasalt antihistamin. Det vi si en kombinasjon av to effektive antiallergiske medikamenter i en nesespray. Den kan være verdt å forsøke. Men det aller viktigste for å unngå plager er å unngå kontakt med de dyrene du eventuelt reagerer på.


Spørsmål fra anonym:

Vi ønsker så inderleg å skaffe oss hund, men guten vår på 14 har reagert litt på nokre hundar tidlegare. (Berre i augene, ikkje nase og luftvegar.) Vi har lånt fleire ulike hundar i inntil ti dagar, og han har ikkje reagert på alle. Han har også reagert på kattar. Allergitest viste følgande resultat: Katt 59,5. Hund epitel 0,1. Hund flass (?) 10,0. Kanin negativt. IGE (?) 208. Kva kan du lese ut av dette? Særleg lurer vi på kva dei to ulike testane for hundeallergi fortel. Altså, kva ved hunden kan guten vår reagere allergisk på? (Og kva ved hunden er det mindre sannsynleg at han vil reagere på?)

Har lest at hovudallergenet hos hund er Can f 1, og at forekomsten av dette varierer mykje både på rase- og individnivå. Kjem dette inn under epitel eller flass? Kor kan eg finne informasjon om rase og Can f 1? Og kan eg teste ein kvalp/ ein konkret hund for Can f 1? Evt teste ein kvalp/hund for forekomsten av andre allergen?

Det er altså veldig viktig for oss å skaffe hund - men vi vil sjølvsagt også ta vare på helsa til guten vår. 

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Disse blodprøvene viser at sønnen din er sensibilisert mot hund, det vil si at han har laget allergiantistoffer mot hovedallergenet hos hund. Epitel og flass er egentlig det samme, hudderiverte elementer. Hovedallergenet hos dyr kan variere noe fra rase til rase, men når det først er der, og det er det hos alle hunder, vil sønnen din ha et immunapparat som gjør at han overveidende sannsynlig vil reagere på alle typer hunder, mer eller mindre. Derfor fraråder vi personer som er sensibiliserte og som i tillegg har reagert på hunder å anskaffe seg selv hund.


Spørsmål fra anonym:

Jeg har blitt utredet og fått beskjed om at jeg har astmaallergi, utslag på katt og støv. Bruker nå Aerius 1 tbl. daglig og Inuxair 1 inhalasjon morgen og ved behov. Vi har i mange år hatt korthåret hund. Har nå fått en ny langhåret hund. Spørsmålet er: hvor stor er sjansen for å utvikle allergi ovenfor hund selv om det ikke viste utslag på testen? Føler jeg er blitt verre etter vi fikk ny hund, men samtidig er det bare 4 mnd. siden jeg tok allergitesten som viste negativt. Er det bare jeg som er hypokonder?

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Hvis immunapparatet ditt først er slik at det kan lage allergiantistoffer mot dyr, er sannsynligheten stor for at det også vil gjøre det mot eventuelle nye dyr. Hvis du har fått mer plager etter at du fikk en ny hund er det ikke urimelig å tenke at det kan ha noe med allergi å gjøre. Mistanken vil bli styrket dersom en ny allergiprøve viser at du har lagd allergiantistoffer mot dyr. Det kan fastlegen din hjelpe deg med.


Spørsmål fra anonym:

Jeg har en liten Bichon Frise tispe på 2,5 år som vi overtok etter min datter da hun døde. Hunden betyr derfor mye for meg, og jeg kvier meg for å omplassere den. Mye selskap og en fin turkamerat! Men så har jeg et barnebarn på 9 år med astma - og det er problematisk. Han er hos oss ca. 4 timer en gang pr. mnd. Noen ganger reagerer han merkelig nok ikke noe særlig, mens andre ganger blir han dårlig. Han hoster og det piper i brystet, og det hender han er dårlig også en dag eller to etter besøk. Foreldrene glemmer ofte å gi han medisin på forhånd. Jeg lurer på om det er av avgjørende betydning at han tar Ventolin før besøk hos oss - eller om det også vil hjelpe hvis han tar medisin når han er her? Jeg lurer også på om du har kjennskap til preparatet Petal Cleanse? Det er en væske som skal påføres hundens pels hver uke og som angivelig binder allergener i pelsen. Hunden min røyter ikke og jeg bruker Petal Cleanse jevnlig. Hvis hunden ligger i et rom for seg selv - huset er støvsugd - og gutten får medisin på forhånd - vil det da være forsvarlig å gjennomføre besøk? Jeg tenker at det først og fremst er hundens spytt gutten reagerer på - hunden dytter snuten borti oss for å få oppmerksomhet - og gir oss også gjerne et lite, kjærlig slikk der den kommer til. Blir glad for svar - dette er et sørgelig dilemma.

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Skjønner dilemmaet ditt. Det første jeg ville gjort var å få testet om barnebarnet ditt virkelig er allergisk mor hund, dvs. om han har laget allergiantistoffer mor hund. Det kan fastlegen hans gjøre. Har han det er dilemmaet reelt. Har man et potensielt allergifremkallende dyr i huset er det nok dessverre en illusjon å tro at en som er allergisk mot dyret vil kunne oppholde seg i huset uten å få symptomer. Dette gjelder uansett korthåret/langhåret, eget rom, støvsuging, vasking, Petal Cleanse eller andre tiltak. En del av problemet er som du nevner at der er i sekret/ spytt/ snørr, allergenkonsentrasjonen er størst. Det produserer dyrene hele tiden, legger det fra seg over alt og det vil allergikere kunne reagere på. Ventolin og annen allergi/astmamedisin kan redusere plager, men sjeldent forhindre dem. For meg høres det derfor ut som at en må forvente at barnebarnet ditt får plager fra luftveiene når han er på besøk hos deg så lenge du har hund, dersom han er allergisk. Men igjen, all forståelse for at dette valget er vanskelig.


Spørsmål fra anonym:

Vi er en familie på fire som vurderer å anskaffe oss en hund. Vi har imidlertid tidligere fått påvist noe hundeallergi i familien, men testene er tatt for lenge siden. Vi ønsker nå å teste oss så grundig som mulig for hundeallergi. Hvilke tester bør tas da?

Så lurer vi også på dette med såkalte "allergivennlige" hunder. Stemmer de at de er mindre allergifremkallende, eller er det bare en myte?

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Det man påviser ved allergitester er egentlig ikke om man er allergisk eller ikke, men om man har laget såkalte allergiantistoffer eller ikke. Allergiantistoffer er en forutsetning for å kunne reagere allergisk. På den annen side kan man godt ha allergiantistoffer uten å reagere allergisk. Allergi har man først når man får symptomene. Det å ha laget allergiantistoffer innebærer således at en er disponert for å reagere allergisk.

Hadde jeg vært dere ville jeg startet med en tur til fastlegen for å sjekke om dere har laget disse allergiantistoffene eller ikke. Det kan gjøres ved en blodprøve eller en hudprikktest. Er testen positiv innebærer det at det er en risiko for at dere vil begynne å reagere på en eventuell hund. Vi har dessverre ikke sikre tall på hvor stor denne sjansen er.

I forhold til "allergivennlige" hunder er det for de aller fleste en myte. De aller fleste som reagerer på en type hund vil reagere på alle type hunder. Men det finnes unntak for enkelte personer. Disse unntakene kan vi ikke forklare immunologisk.


Spørsmål fra anonym:

Jeg er allergisk mot dyr. Nå har en kollega av meg fått valp og jeg har sagt det er OK at hun kan ha den med på jobben den første uken, jeg kan ta tabletter. Problemet er at jeg likevel blir veldig tungpustet, begynte med en gang jeg kom på jobb i dag, hadde da tatt tablett 1 time tidligere. Jeg har ikke egne medisiner, men bruker Aerius som er foreskrevet til min sønn for pollenallergi. Er det en annen type som kan hjelpe meg bedre, eller bør jeg be henne ikke ta med valpen?

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Generelt bør det ikke være dyr i et arbeidsmiljø, spes. ikke der det er dyreallergikere. Dette tenker jeg at din kollega bør ta hensyn til. En kan eventuelt også ta dette opp som en formell sak via verneombud.

Men det er kanskje lurt å løse dette på et lavere og mer "kollegialt" nivå. Hadde jeg vært deg ville jeg kanskje forsikret meg om at du virkelig har laget allergiantistoffer mot hund. Dette kan fastlegen din hjelpe deg med. Etter det ville jeg tatt dette opp med kollegaen. Vi har dessverre ikke medisiner som med sikkerhet kan beskytte deg mot plager fra denne hunden.


Spørsmål fra Hanne Martinsen (35):

Vi har akkurat skaffet oss hund, en tibetansk terrier-valp. Jeg visste at min datter på 10 år var allergisk mot katt, hun klør noen ganger i øynene når hun har vært hos venninner, men da går det over ved å skylle øynene. Besøkene er gjerne spontane og hun har derfor ikke tatt tabletter mot dette. Når hun kommer hjem har hun ingen symptomer på allergi. Hun har også vært på besøk hos mange hunder og hatt tett kontakt med hunder uten å reagere. Vi besøkte også valpene før henting og vi var der i en og en halv time uten reaksjoner.

Nå har det seg slik at jeg ringte legen for å få en resept på allerginesespray på legekontoret i dag, fordi jenta skal overnatte hos ei venninne med katt. Da opplyste legesekretæren meg at det stod at hun også hadde litt utslag på flass på hund og på hest på den samme testen hun tok for katt. Det hadde ikke jeg fått med meg og siden hun har lekt med hunder tidligere uten å reagere trodde jeg det var trygt å kjøpe hund.

Vi har nå hatt hunden i fem dager og jeg er usikker på om den tette nesa hun nå har skyldes forkjølelse eller allergi også mot hund. Vi er også forkjølet nå. I tilfelle er det trist, for det er hun som så gjerne har ønsket seg hund. Hvis hun får en allergitablett, hvor lang tid tar det evt. før vi merker noen bedring i form av mindre tett nese? Hva gjør vi da? Kan vi beholde hunden om allergimedisinen virker?

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Slik jeg forstår dette har din datter positive allergiutslag på hund.  Det vil si at hun har et immunapparat som lager allergiantistoffer mot hund. Hvis dette er riktig vil en forvente at hun på et eller annet tidspunkt får symptomer ved kontakt med hund." Fult glass" effekten gjelder. En del opplever at de i en periode tåler kontakt med eks. hund, men etter hvert får de symptomer. Det finnes dessverre ingen behandling som innebærer at din datter med sikkerhet vil kunne tåle kontakt med hund, uansett rase, uten å få plager.  Dermed er avstand fra hund det det eneste som sannsynligvis vil eliminere plagene hennes. Allergitabletter kan redusere plagene, men neppe fjerne dem.

 


Spørsmål fra anonym:

Jeg har en sønn på 11 år som har fått påvist bl.a. allergi mot hund, hadde flere utslag men mest på hund. I de siste 6 årene har vi hatt hund. Vi hadde også hund da han ble født, men med en pause på 1,5 år fra den forrige hunden vi hadde til den vi har nå. Det vil si at vi har hatt hund nesten hele tiden. Det jeg lurer på er om man kan bli syk og påvirket på andre måter enn det som er vanlig, med kløe i øyne og nese? Kan han bli syk, dårlig immunforsvar ved å bli disponert for det man er allergisk mot? 

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Antar at det å ha fått påvist allergi innebærer en eller annen positiv allergitest. En trenger ikke være allergisk selv om en allergitest er positiv. En slik test sier bare at immunapparatet er disponert for å kunne reagere allergisk. Allergisk er man først når en får de typiske symptomene. 

De som reagerer allergisk på dyr, spesielt barn, er disponert for og etter hvert utvikle astma. Det innebærer for mange en vesentlig forverring av helsetilstanden. Derfor er det viktig å begrense dyrekontakt for barn med dyreallergi.


Spørsmål fra anonym:

Jeg har hundeallergi, min bror har 2 irsk settere, så dette er et stort problem for familien... Har hatt dette hele livet i tillegg til astma. Har alltid vært aktiv, så har god lungekapasitet og lite plager av det. Finnes det noe å gjøre med min hundeallergi? Den er veldig plagsom.

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Det bærende prinsippet for all allergibehandling er å unngå kontakt med det en reagerer allergisk på. Ditt immunapparat er sånn skrudd sammen at det har laget allergiantistoffer mot hund. Dermed vil du sannsynligvis reagere når du er i kontakt med hund uansett hva vi gjør. Symptomlindrende behandling med allergitabletter og nesespray med kortison/antihistaminer vil kunne lindre, men neppe gjøre deg symptomfri. Allergivaksinasjon forutsetter igjen at du ikke er i kontakt med det du reagerer på i den perioden du vaksineres, 3 år. Noe annet innebærer en risiko for allergisjokk, som er farlig. Så igjen, jeg er redd for at det er ganske urealistisk å forespeile deg en mulighet til å kunne være sammen med hunder uten at du får allergiplager. Dessverre!


Spørsmål fra anonym: 

En leietaker har søkt om tillatelse til å holde hund. Jeg frykter at hundehold kan føre til problemer med å få inn nye leietakere når leieforholdet opphører, ved at jeg risikerer at potensielle leietakere med allergi ikke kan bo i boligen. Spørsmålet er hvor lang tid etter at hunden er ute av huset kan en risikere at allergikere, også de som er svært sensitive, får symptomer? 
Alt etter hvordan hybelen er innredet, tepper – ikke tepper, lodne møbler kontra skinn, vil det kunne ta flere måneder etter hunden er ute før mengde allergifremkallende stoffer er så lavt at en eventuell hundeallergikere ikke reagerer. 

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Alt etter hvordan hybelen er innredet, tepper – ikke tepper, lodne møbler kontra skinn, vil det kunne ta flere måneder etter hunden er ute før mengde allergifremkallende stoffer er så lavt at en eventuell hundeallergikere ikke reagerer. 


Spørsmål fra anonym:

Jeg er pelsdyrallergiker med litt pollenallergi (gress, mm). Jeg ble allergisk tidlig barneskole og det er pelsdyrallergi som er den plagsomme delen. Jeg har aldri møtt noen hund jeg ikke har reagert på og slik jeg forstår det produserer alle hunder samme allergen via spytt, urin, mm. 

Nå opplever jeg økt trykk fra familien på å teste ut mulighet for hund ettersom de har fått forståelsen av at det finnes hunder som produserer et minimum av slike allergener. Jeg har vært i kontakt med allergivennlige hunder og blitt overrasket over hvor lite jeg reagerte. Jeg kan nemlig få symptomer bare ved å sitte sammen med folk på bussen, dersom de har hund hjemme. Jeg skulle gjerne hatt hund for familiens del, men har ingen tro på dette. Om du skulle anbefale en hunderase som produserer et minimum av allergener hva slags hund ville dette være?? 

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Det er dessverre ingen hunderaser eller katteraser som er allergisikre. Har man først disposisjonen for å reagere på hunder, vil de aller fleste reagere mer eller mindre på alle raser. Og de aller fleste vil oppleve at dess mer de er i kontakt med dyrene dess mer vil de reagere. Derfor kan jeg ikke komme med spesielle råd her. Det snakkes om at pudler skal gi mindre plager enn andre. Dette er imidlertid ikke dokumentert.


Spørsmål fra Thorolf A. Braaten (77):

Min forlovede og samboer plages av allergi. Hun har god kontakt med sin lege og benytter medisinering. Hun er spesielt plaget ved kontakt med pelsdyr. Vi setter stor pris på å være på hytta. Min sønn benytter hytta relativt ofte - han har en hund - og dermed oppstår problemet! Selv om jeg støvsuger og vasker godt, så plages hun. 

Finnes det vaskemidler/produkter som fjerner de "etterlatenskapene" som fortsatt er i hytta etter at hunden har vært her? 

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Dessverre finnes det ingen spesielle vaskemidler med dokumentert effekt på det problemet du har utover den effekten du får av helt ordinære vaskemidler. Dette er et velkjent problem så lenge dyr oppholder seg innendørs. Da legger de igjen allergifremkallende hår og flass over alt, og forskning viser at det tar måneder med daglig rengjøring før en får det bort. Så dette problemet vil dere nok dessverre ha uansett hvor mye du gjør rent så lenge hunden får være inne.


Spørsmål fra anonym:

Vi har 2 hunder som mister enormt med pels. Vi mistenker allergi på et lite barn (8 mnd.) da vi merker at barnet får røde øyne, nyser og at huden i ansiktet ofte er rød.
Hvor lenge må barnet være borte fra hundene får å finne ut om hundene er årsaken til reaksjonene?

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Generelt er det uvanlig at så små barn får allergiske reaksjoner på dyr. Det er ikke mulig å gi noen eksakt tidsperiode for hvor lenge et barn må holde seg unna et dyr før symptomene går over, men vi vet at det kan gå uker fordi dyreallergener sitter i hår og klær. Dette er imidlertid en dårlig måte å diagnostisere eventuell allergi på. Ved sterk klinisk mistanke om at det er dine hunder barnet reagerer på bør det tas en blodprøve eller en hudprikktest for å få dette bekreftet/avkreftet.


Spørsmål fra anonym:

Jeg er en mann på 46 år. Da jeg var barn reagerte jeg på hund/katt med kløe i øyne/nese, rennende nese etc. I voksen alder har jeg ikke vært spesielt plaget av dyr. Jeg har f.eks. vært på hyttetur en helg med hund uten at jeg har merket noe til allergi. Familien vår ønsker seg veldig hund, men er redd jeg kommer til å skuffe familien dersom vi må kvitte oss med hunden senere. Spørsmålet er todelt; er det sannsynlig at allergien vil «blusse opp» ved langvarig eksponering av hund? Dersom jeg får milde plager, er det et alternativ å bruke medisin som en «permanent» løsning (i alle fall i hundens levetid)?

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 
Hvis du en gang har reagert på dyr er sjansen stor for at immunapparatet ditt fortsatt har den egenskapen at det vil kunne reagere på dyr. Den egenskapen pleier man ikke vokse av seg, selv om en del vokser av seg symptomene. Hvis du vil vite om immunapparatet ditt fortsatt har denne egenskapen kan du kontakte fastlegen din for å få tatt en hudprikktest eller blodprøve. Dersom så er tilfelle er risikoen ganske stor for at du vil kunne å begynne å reagere dersom du anskaffer deg dyr. Dersom så ikke er tilfeller er risikoen for en senere allergisk reaksjon liten. Dersom du får allergiplager av et dyr du eventuelt skaffer deg kan kortisonholdig nesespray og allergitabletter dempe symptomene, men neppe fjerne plagene helt.

Så du får bare veie for og imot. Lykke til


Spørsmål fra anonym:

Vår datter har fått påvist hund og katteallergi. Over 50 på katt, 4,5 på hund. Vi har ingen katt, men vi har en st. Bernhardshund. Bør hunden flytte?

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 
Ved allergitester finner man ut om folk har lagd allergiantistoffer mot ulike allergener, som dyr og pollen. Man kan godt ha laget allergiantistoffer uten å reagere allergisk. Så det mest avgjørende her er om barnet ditt har symptomer på allergi mot hunden, kløe, renning, tetthet i nesen, samt nysing, evt. også øyeplager. Dersom datteren din reagerer bør dere alvorlig overveie å la hunden flytte. Å bli eksponert for hunden innebærer i tillegg til øvre luftveisplager også en betydelig risiko for å utvikle astma etter hvert. Dersom hun ikke reagerer kan dere velge å avvente hva som skjer. Noen har laget allergiantistoffer mot hund uten noen gang å reagere med symptomer på dem. Andre vil over tid få plager. Da får en eventuelt ta flytteavgjørelsen da.


Spørsmål fra anonym:

Jeg er litt allergisk mot hund. Har hørt at puddel er en allergivennlig rase. Stemmer det?

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Dessverre finnes det ingen allergisikre hunder, eller for den saks skyld katter.

Hvis du allerede opplever at du reagerer på hunder har immunapparatet ditt sannsynligvis laget allergiantistoffer mot hund. Da er sjansen stor for at du også vil begynne å reagere på puddel. Dessverre.


Spørsmål fra anonym:

Jeg har lenge hatt pelsallergi (hund spesielt). Før var det eksemen min på hendene mine som fikk allergisk reaksjon, men nå får jeg astma lignende reaksjoner når jeg er i samme rom som hunder. Jeg får vansker med å puste, samt pipelyder og blir ofte veldig slapp og trøtt. Jeg har venner som har hund, og det er veldig kjedelig å bli syk etter å ha vært på besøk hos dem/overnattet. Jeg har ikke lyst å slutte med å besøke/overnatte. Derfor lurte jeg på om det fins medisiner for oss som får astma symptomer på allergi, som man for eksempel kan ta før man skal til personer med hund? 

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

De symptomene du beskriver er veldig typiske for personer som reagerer allergisk mot dyr.

Det finnes medisiner som kan redusere symptomene dine. Det dreier seg om medikamenter som pustes inn og som reduserer den betennelsen i luftveiene som kontakt med dyr forårsaker. Slike medisiner kan du få hos fastlegen din. Det er imidlertid dessverre slik det eneste som virkelig vil hjelpe for deg er å unngå kontakt med de dyrene du reagerer på. Medisinene vil for de fleste kun redusere, men ikke fjerne symptomene. Så dersom du fortsatt ønsker å overnatte hos venner med dyr du er allergisk mot må du nok dessverre akseptere at det vil gi deg plager fra luftveiene.


Spørsmål fra anonym:

Jeg har en bonussønn på 10 år som er allergisk mot pelsdyr og bjørkepollen, og han har astma. Hans biologiske mor ønsker å skaffe seg hund, han er 50\50 hos mor og oss. Jeg er bekymret for hva det gjør med ham å utsettes for hund daglig annenhver uke. Han har fått medisiner av legen som skal tas ved kontakt med pelsdyr, men med beskjed om å helst unngå slik kontakt. Mor mener at utslaget på allergitesten på hund 2,44 er såpass lav at det ikke er et problem. Hadde vært fint med en ekspertuttalelse på om det er jeg som er overbeskyttende eller ei, hva skjer når han utsettes for noe han er allergisk mot daglig annenhver uke, og hva skjer med effekten av aerius som han tar mot pelsdyr allergi. 

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer:

Din bonussønn er sensibilisert mot hund, det vil si at han har et immunapparat som vil kunne reagere med plager fra nese og øyne samt lunger ved kontakt med hund. Med det vi vet i dag, er det grunn til å anta at dess mer han er i kontakt med hund dess mer plager vil han få. Spesielt bør det advares mot risiko for forverring av astma.  Aerius vil kunne lindre symptomer der og da, men neppe beskytte mot den sykdomsforverrende effekten langvarig hundekontakt vil kunne ha. Er måler en best mulig helse for din bonussønn bør han derfor ikke ha hundekontakt annenhver uke.


Spørsmål fra anonym:
Min datter på 12 har hatt Morbus Crohn i 2 år og går på Remicade og Imurel, atopisk eksem som liten. For et halvt år siden fikk hun noe hudlegen mener er kraftig eksem og litt psoriasis, særlig i hodebunnen, med mye håravfall. Hun testet nettopp positivt i allergitest (på armen) på gresspollen og husstøv. Hun vil så gjerne ha en hund. Er det slik at en hund kan trigge allergi, slik at det ikke er lurt? Hva om man prøver og det utvikler seg allergi og man må kvitte seg med hunden, er det da skjedd en skade eller er man blitt mer utsatt for andre allergier? Vi har mye allergi i min familie, også overfor pelsdyr.

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 
Slik du beskriver dette har ikke datteren din utviklet allergiantistoffer mot hund. Dermed skal hun ikke kunne reagere på hund nå. Når hun har utviklet allergiantistoffer mot gresspollen og husstøv forteller det at hun har en økt risiko for å lage slike antistoffer også mot hund, men om hun vil komme til å gjøre det er umulig å forutsi. Å anskaffe seg hund øker nok risikoen, så den må man da avveie mot hvor sterkt ønsket om hund er. Skulle hun etter hvert utvikle allergi mot den eventuelle hunden, vil den eneste effektive behandlingen være å kvitte seg med dyret. Skulle hun utvikle en slik allergi har det for så vidt ikke skjedd noen skade utover at hun lettere vil kunne reagere også på andres hunder. 

Mylan - Better Health for a Better World

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Mylan-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  11.11.2020