Allergieksperten om katteallergi | Allergiguiden
Katteallergi

Katteallergi

Katteallergi

Spørsmål fra anonym:

Jeg har mange allergier, blant annet hund, hest og katt. Av legen min så har jeg fått nesesprayen Avamys, Livostin øyedråper og Aerius 5mg allergipiller. Finnes det noen nye medisiner? Eller har jeg det nyeste på markedet? 

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Det er en nesespray som heter Dymista, som inneholde både et lokalt nasalt steroid og et nasalt antihistamin. Det vi si en kombinasjon av to effektive antiallergiske medikamenter i en nesespray. Den kan være verdt å forsøke. Men det aller viktigste for å unngå plager er å unngå kontakt med de dyrene du eventuelt reagerer på.


Spørsmål fra anonym:

Jeg har en voksen sønn som er veldig allergisk mot katt. Hvordan er det og ta med katt på hyttetur og ha katten på eget rom. Vil det kunne utløse symptomer for min sønn som da er i samme hytte? Eller kan det gå greit med allergi tabletter? 

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Å ha med katt på hytta innebærer en risiko for allergiske plager hos katteallergikere selv om katten oppholder seg på eget rom. Det handler om såkalt indirekte eksponering, det vil si at allergikeren kommer i kontakt med allergifremkallende katteproteiner ved å ha kontakt med andre som har vært i kontakt med katten. En kan ikke med sikkerhet si at dette vil skje, men det er en åpenbar risiko for det. Allergitabletter vil kunne dempe plagene, men neppe eliminere dem. Det sikreste er å ikke ta med katten.


Spørsmål fra anonym:

Vi fikk en kattunge for litt over 1 mnd. siden. Det har gått helt fint frem til nå. Jeg har de siste 3 nettene vært sterkt plaget med elveblest og kløe på store deler av kroppen, og tett nese. På dagtid er jeg så og si uten symptomer, og utslettet på kroppen forsvinner helt, for så å komme tilbake ved 20-21-tiden på kvelden.
Vi hadde en runde med omgangssyke for en uke siden og ble da ganske tappet for energi, og dette har altså kommet i etterkant. Jeg har, så vidt jeg vet, ingen andre allergier, og har vært vant til å ha katt rundt dørene, selv om de har vært mest utendørs. Kattungen bor for tiden inne.
Jeg kan også nevne at jeg er gravid i uke 9.
Er det stor sannsynlighet at dette er katteallergi? Og er det sånn at allergier gjerne bryter ut i perioder da immunforsvaret har vært dårlig pga. oppkast o.l?

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Det høres ikke rimelig ut at dette handler om katteallergi. Tilbakevendende elveblest er ikke typiske symptomer. Mer sannsynlig at elveblesten har sammenheng med at du er satt litt tilbake etter omgangssyke. Svangerskap er heller ikke en sannsynlig årsak til elveblesten. Elveblest kommer ofte når en av andre grunner ikke er helt i form.


Spørsmål fra anonym:

Jeg har fått påvist katteallergi og har dessverre sterke reaksjoner på katt. Hvor lenge etter at katten har flyttet ut kan man oppleve reaksjoner etter den? Jeg har hørt at allergenene etter katt kan sitte i årevis. Er dette tilfellet?

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 
Det er dessverre slik at det tar lang tid å bli kvitt katteallergener, selv etter katten er flyttet ut. Undersøkelser spriker litt, men det kan ta flere måneder. Du vil imidlertid oppleve en klar bedring ganske raskt etter at hovedallergenkilden, katten selv, er borte, og så vil resten av symptomene bli gradvis borte over tid. 


Spørsmål fra anonym:

Min sønn fikk påvist katteallergi når han var ni måneder gammel, via blodprøver. Han har hatt atopisk eksem hele livet (nå syv år) og var mye verre før da vi hadde katt. Nå har vi vært kattefrie her siden han ble diagnostisert, og i fjor høst ble han testet på nytt med blodprøver som ikke slo ut på katt i det hele tatt. Familien ønsker seg katt igjen, men er disse testene pålitelige? Han har kost med katter gjentatte ganger igjennom de siste årene uten å reagere, så er det trygt for oss å øke familieantallet?

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer:

Hvis sønnen din er atopiker er han i utgangspunktet disponert for å lage allergiantistoffer mot dyr, pollen etc. og bli allergisk for disse tingene. Når dere nå har testet ham og det viser seg at han imidlertid ikke har laget slike antistoffer vil han i første omgang ikke reagere på katt. Disse testene er ca. 97% pålitelige. Han kan selvfølgelig begynne å lage slike antistoffer på et senere tidspunkt og eventuelt begynne å reagere på katten, men pr. i dag vil han ikke gjøre det. Hva som eventuelt vil skje i årene som kommer kan vi ikke forutsi. Således er det ikke noen veldig tungtveiende grunner mot å skaffe seg katt slik situasjonen er nå.


Spørsmål fra anonym:

Har vært hos ØNH lege i dag. Min datter på 19 år fikk da påvist katteallergi. Vi har 2 katter pr i dag. Min datter har symptomer på kløe i øynene og litt snufsing i nesa. Hun er ikke særlig plaget, men hva gjør vi? Til sommeren flytter hun ut for å gå på skole i flere år. Vi har hatt katt i mange år uten å vite om allergien til datteren vår. 

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Det dere bør gjøre avhenger i stor grad av hvor plaget datteren din er. Jeg forstår det slik at plagene ikke er veldig store. Da er kanskje den beste løsningen å beholde kattene og heller akseptere noen plager hvis dette er dyr en er veldig glad i og som det vil være problematisk å kvitte seg med. Det er imidlertid viktig og nettopp akseptere at noen plager vil disse kattene medføre. Det er ikke realistisk å tro at allergimedisiner vil fjerne dem så lenge en er i kontakt med dyrene. En bør også ta med i betraktningene at det ser ut til at risiko for å utvikle astma øker dess mer og lengre dyreallergikere er i kontakt med de dyrene de reagerer på.

Mylan - Better Health for a Better World

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Mylan-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  11.11.2020