Allergieksperten om pollenallergi | Allergiguiden
Pollenallergi

Pollenallergi

Pollenallergi

Spørsmål fra anonym:

Jeg har mange allergier, blant annet hund, hest og katt. Av legen min så har jeg fått nesesprayen Avamys, Livostin øyedråper og Aerius 5mg allergipiller. Finnes det noen nye medisiner? Eller har jeg det nyeste på markedet?

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Det er en nesespray som heter Dymista, som inneholde både et lokalt nasalt steroid og et nasalt antihistamin. Det vi si en kombinasjon av to effektive antiallergiske medikamenter i en nesespray. Den kan være verdt å forsøke. Men det aller viktigste for å unngå plager er å unngå kontakt med de dyrene du eventuelt reagerer på.


Spørsmål fra anonym: 

Jeg har allergi mot gress, bjørkepollen og burot. Problemet er at jeg sliter veldig med kløing i ganen og nysing. Jeg går på Aerius 5mg. Har prøvd Aerius 2.5 mg, Zyrtec, Telfast og Loratadin, men ingen av de medisinene hjelper mot nysing. Har også prøvd Nasonex nesespray. Legene finner ikke noen andre allergier enn de jeg har. Har du noen råd til meg?

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Dersom ikke de medikamentene du nevner har tilfredsstillende effekt på deg og symptomene dine er plagsomme kan du være kandidat for det vi kaller allergivaksinasjon. Det dreier seg om gjentatte injeksjoner med ekstrakter av det du ikke tåler over en 3-års periode. Anbefaler deg å få fastlegen din til å henvise deg til en legespesialist som driver med det.


Spørsmål fra anonym: 

Jeg har allergi mot or og hassel. Klarer meg med Aerius og øyedråper, men føler meg slapp, hodepine og dårlig form. Har også bjørkepollenallergi, mye kraftigere. I tillegg til medisinene over bruker jeg kenacort injeksjonx2 og prednisolon tabletter. Det er spesielt øynene som hovner voldsomt opp og klør forferdelig. De siste årene har jeg reist til Hellas på den verste tiden, men medikasjonen har vært som før når jeg er i Norge. Jeg lurer på om det er mulighet for vaksinasjon? Dette debuterte da jeg var ca. 44 år. Jeg er engstelig for langtidsbivirkninger av kortison. Har du noe å si om det? Jeg bruker ca. 2 mg prednisolon daglig i en måned i tillegg til injeksjonen. Takknemlig for svar. 

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Det er en godt dokumentert risiko for bivirkninger ved gjentatte kortisoninjeksjoner. Disse bør derfor unngås om mulig, spesielt den forebyggende bruken. Langvarig bruk av lave doser kortison som tabletter bør en også forsøke å unngå. For meg høres du ut som en god kandidat for allergivaksinasjon. Foreslår at du oppsøker fastlegen din og ber om en henvisning til et sykehus, evt. til en privatpraktiserende spesialist som driver med dette.


Spørsmål fra anonym:

Jeg har allergi mot gress og bjørk, og har blitt veldig plaget nå den siste måneden (juli). Flyttet i campingvogn og det er selvfølgelig gress over alt. Har ikke vært plaget tidligere når jeg bodde i blokk, og har vært lite plaget i pollensesongen. Kan det være at man bor i campingvogna at man får plager? Blir også tungpustet.

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Pollensesongen er jo på hell de fleste stedene, så at dette primært er en pollenreaksjon høres ikke sannsynlig ut. Det er et kjent fenomen at middkonsentrasjonen kan bli svært høy i hytter og campingvogner som har stått avstengt noe tid. Det kan selvfølgelig også være en del pollen innendørs slike steder. Nøye renhold/ /gjennomlufting kan redusere problemet.


Spørsmål fra anonym:

Jeg har pollenallergi og tar tabletter (Aerius) som virker veldig bra mot tett nese, kløe i øyne og nese og nysing. Men jeg er fortsatt veldig trøtt, har hodepine og føler meg døsig. Finnes det noe annet jeg kan gjøre eller ta som kan hjelpe meg mot det? 

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Trøtthet og uopplagthet er ganske vanlig i pollensesongen for pollenallergikere. Allergivaksinasjon kan være et alternativ for deg. Foreslår at du ber fastlegen di henvise deg til noen som driver med dette slik at du kan få en vurdering. 


Spørsmål fra anonym:
Jeg har hatt symptomer på allergi i over 1 år. Tett nese, røde øyne, nysing og rennende nese. Jeg har brukt nesesprayer, tabletter og neseskylling, men ingenting hjelper. Når jeg legger meg blir jeg tørr i halsen og må ta en pastill. Hvor kan jeg bli testet slik at jeg vet hva jeg er allergisk mot.

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 
Ja, dette kan jo være en eller annen form for allergi. Fastlegen din kan enten ta blodprøver eller hudprikktester for å finne ut om du er allergisk for noe spesielt, eventuelt kan vedkommende henvise deg til en spesialist for å få det gjort.


Spørsmål fra anonym:

Jeg har de siste 2 årene vært sterkt plaget av allergisymptomer, men en blodprøve har ikke gitt utslag på allergi (Testet for dyr, midd, pollen og muggsopp). Jeg har vært på legevakten et par ganger i løpet av disse årene med bl.a. heftige øyebetennelser og fikk beskjed om at dette var allergi. Jeg er mest plaget i vår/sommerhalvåret. Symptomer er røde/tørre/rennende øyne, øyebetennelse, kraftig nysing, tett/rennende nese, lysømfintlighet og trøtthet. Jeg har kjøpt reseptfrie midler på apotek og merker bedring ved bruk av disse (Livostin/Zyrtec). Kan dette være noe annet enn allergi? Jeg merker at jeg får symptomer hvis jeg håndterer f.eks. gamle bøker/papirer eller rydder bod/garasje. Jeg har ikke symptomer når jeg våkner, men går jeg ut i sollys blir jeg veldig fort dårlig. Det er et mysterium for meg at det ikke slo ut på noen av de mest kjente allergiene, hva annet kan dette være? Er det mulig å ha allergi som ikke slår ut på blodprøve?

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Det er mulig å ha en allergi uten at det slår ut verken på blodprøver eller hudprikktest. Det er snakk om en lokal produksjon av allergiantistoffer i nese og øyeslimhinner uten at disse antistoffene kan påvises verken i blod eller hud. Eneste muligheten til å verifisere diagnosen er såkalte provokasjonstester, det vil si at en plasserer de allergenene en tror en reagerer på direkte å øyeslimhinnen eller neseslimhinnen. En eventuell allergisk reaksjon vil komme etter få sekunder – minutter.

Behandling av plagene blir den samme som ved påvisbar allergi. Det mest effektive er nesespray med kortison, eventuelt også antihistaminer. Allergiøyedråper vil også kunne være effektive. Det samme kan allergitabletter.


Spørsmål fra anonym:

Jeg har en sønn på 16 år. Han tar 10 mg Cetirizin Viatris hver morgen mot snue. Det er symptomene rennende nese og hoste. Dette er noe som han begynte med for to år siden. Vedvarende tørrhoste gjør at jeg nå spekulere i om der er svak medisin? Eller? Hostingen har tatt seg opp i sommer. Og litt snørr. Min bror har ganske sterk allergi. Han bruker å ta ei kortisonsprøyte før hver sesong. Vi har to katter.

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Cetirizin er en allergimedisin og vil ha begrenset effekt dersom snuen skyldes andre ting enn allergi. Vet ikke i hvilken grad gutten din er allergisk eller har blitt undersøkt for det. Hvis han for eksempel er allergisk for katt kan det være årsaken til symptomene hans og cetirizin vil ikke være veldig effektivt så lenge han er i kontakt med katt. 

Generelt fraråder en kortisonsprøyter mot allergi slik din bror får. Det er risiko for bivirkninger ved gjentatte injeksjoner. Allergivaksinasjon, hyposensibilisering, er et bedre alternativ.


Spørsmål fra anonym:

Jeg lurer på om man kan bli tørr/sår/kløaktig i ganen ved allergi? I tillegg har jeg sterk hodepine, spesielt når jeg akkurat har våknet og så mildere utover dagen. Hvordan blir kroppen ved allergi? Jeg føler meg helt tappet for energi! 

Forskjølelse eller allergi?

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Hvis du er pollenallergiker, spesielt hvis du reagerer på  bjørk/or/hassel/selje kan du oppleve å blir sår i gane/svelg/hals hvis du spiser steinfrukter. Hodepine er ikke noe typisk symptom. Utsettes man for proteiner som man reagerer allergisk på, spesielt pollen, er det vanlig at man føler seg sliten og tappet for energi. Disse symptomene går over når pollensesongen er over. Om problemene dine skyldes forkjølelse eller allergi er ikke så godt å vite med den informasjonen jeg har. Men om du er allergisk eller ikke kan avklares vha blodprøve eller en hudprikktest. Fastlegen din kan hjelpe deg med dette.


Spørsmål fra anonym:

Jeg fikk påvist allergi mot bjørk, hassel, or og peanøtter etter at jeg fikk mitt første barn, våren 92. Har forsøkt behandling med ulike allergitabletter uten at effekten var spesielt god. Så fikk jeg livostin øyendråper og nesespray. Det hjalp delvis. Etterhvert fikk jeg også intens kløe på huden, og trodde jeg hadde utviklet burot allergi. Men det slo ikke ut på testen.

Merket etterhvert at jeg hadde kryssallergi for kiwi, rå gulrot og nøtter som ikke er behandlet (kan spise nøttebunn og kransekake utenom sesong) rå potet, modne epler og pærer, moreller og plommer. Jordbær får jeg ikke kløe av i munnen, så det har jeg spist moderat av. (Får løs mage av jordbær.) Har av og til fått kløe/ irritasjon i munn og svelg av ananas, paprika og selleri. 

-Kan jeg få kløe på huden av å spiser steinfrukter selv om jeg ikke klør i munn og svelg? 

Klør mye på hals, innsiden av håndledd og "albuehulen", bak knærne og på baken. Derfor tar jeg Ebastin (erstatning for Kestine) hver dag og to stk. vår og sommer. Glemmer jeg tablettene, begynner jeg å klø etter tre dager. Men det siste året har jeg fått kløe i og rundt ørene selv om jeg tar to allergitabletter. Kutta ut tomater uten at det hjalp, chips hjalp heller ikke. Har klødd mer eller mindre det siste året. Mistenker frukt og bær, tomat og paprika, men klarer ikke styre helt unna alt på en gang. 

- Kan kløen ha noe med fruktose og eller laktose å gjøre?

Har vært plaget med hodepine helt siden 4 års alderen, men fant ikke årsaken den gang. Har relatert noe av hodepinen til matvarer og frukt etter at jeg ble voksen. Særlig appelsin, klementin, druer og plommer i kombinasjon med tretthet og søvnmangel. Har gått skift fra jeg var 18 til 38 år. Får sjeldnere hodepine nå som jeg arbeider dagtid. Men er litt plaget med søvnmangel i perioder enda. 

Har også hatt mye plager med mage og tarm helt fra jeg var liten. Løs avføring, kvalme og de seinere åra har jeg vært plaget med oppstøt av luft, ikke sure oppstøt. Prøvd Nexium uten at det ble bedre. Så er jeg testet for laktoseintoleranse og glutenallergi, men fikk ikke utslag på det. Merker allikevel at jeg ikke kan spise melkemat hver dag. 

Kan i perioder være ganske trøtt og utslått i kroppen og har da veldig lett for å få hodepine. Tror ikke jeg har migrene, for jeg klarer ikke ligge. Våkner jeg med hodepine, må jeg stå opp og komme i gang med noe ellers blir det bare verre. 

Fins det en forklaring på mine plager? 

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer:

Skjønner at du plages med mye forskjellig. Bare noe av dette høres allergirelatert ut. Generelt er det ikke vanlig å få hudsymptomer av luftveisallergener som pollen, midd og dyr. Det er vanlig at personer som reagerer på ubehandlede nøtter og steinfrukter kan spise dem når de er varmebehandlet. Varmen ødelegger de proteinene en reagerer på. Ananas etc. er det mange som får hudirritasjon av på grunn av sterk fruktsaft uten at det nødvendigvis har noe med allergi å gjøre. Det er lite sannsynlig at du får hudsymptomer av å spise steinfrukter så lenge du ikke merker ubehag i munn/svelg. Den hudkløen du beskriver har neppe noe med sukkernivået i kroppen din å gjøre. Hodepine er ikke noe typisk allergisymptom. Trøtthet og slapphet er vanlig når pollenallergikere utsettes for store mengder pollen.


Spørsmål fra anonym:

Jeg har noen spørsmål vedr. pollenallergi, astmamedikamenter og heshet.
Jeg er klar over at inhalasjonsglukokortikoider kan gi heshet som bivirkning. Jeg lurer på om det er forskjell på de ulike måtene å administrere glukokortikoidene mht. risiko for heshet, dvs. aerosol vs. pulvervariantene? Videre lurer jeg på risikoen for kronisk heshet for pasienter som har kraftig pollenallergi, og som opplever akutt heshet og kløe i gane/munnhule med en gang de beveger seg ute om sommeren? Og som av ulike årsaker ikke kan bruke systemisk behandling. Det er noen pasienter som opplever såpass mye bivirkninger og/eller interaksjoner av systemisk allergimedisinering, som allerede bruker mye andre medisiner, slik at de ikke ønsker systemisk behandling. Disse foretrekker lokal øye- nese- og astmabehandling- men har denne kraftige hesheten i pollensesongen. (Det har blitt utelukket at inhalasjonsglukokortikoidene er årsaken til hesheten ved prøveseponering). Men hvis det er høy risiko for at heshet i pollensesongen som for enkelte kan var i 5 mnd., kan bli en helårs kronisk heshet, kan jo dette påvirke valg av medisiner.

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Heshet er et problem for en del astmatikere som bruker inhalasjonsmedisiner. Meg bekjent er det ingen undersøkelser som systematisk viser at det er noen forskjell mellom aerosoler og spray. I forhold til risiko for kronisk heshet hos dem som opplever akutt heshet i forbindelse med polleneksponering er ikke den stor. Men hvis en i perioder med mye polleneksponering og følgende heshet snakker veldig mye (lærere/prester etc) vil man kunne legge seg til uvaner i stemmebruk som vil kunne følge en også utenfor pollensesongen. Dette kan disponere for varig heshet. Derfor bør en skåne stemmebåndene ved å snakke mindre når en blir hes. I forhold til valg mellom lokale versus systemiske behandlingsalternativer vil de lokale alternativene stort sett innebære minst risiko for alvorlige bivirkninger, og vi anbefaler å forsøke disse først.


Spørsmål fra anonym:

Jeg har en gutt som er 8 år gammel. Han begynte å snufse og klage på at det klør i øyne og nese her om dagen. Jeg selv er ekstremt plaget av allergi akkurat nå. Gutten er i tillegg blitt syk og vært det et par dager, symptomer som minner om feber mareritt, (hode klikker som han selv sier ) høy feber, slapp, varm og kald, redd,...ja nedsatt allmenntilstand. Vi vet ikke om han har allergi, men er det vanlig at man blir syk ved førstegangs utbrudd av allergi? Og ved hvilken alder er det vanlig å oppdage allergi?

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Feber, varm, kald er ikke allergisymptomer. Det høres ut som en infeksjon av en eller annen sort. Det er ikke vanlig at man blir syk på denne måten ved første gangs utbrudd av allergi.
Men man kan jo ha to ting samtidig, og symptomene forøvrig kan handle om allergi. Dersom gutten din hadde vært i kontakt med pollen eller et annet allergen når han fikk disse symptomene kan det tyde på allergi.  Om det er det eller ikke kan du få utelukket eller eventuelt forsterket mistanke om ved allergitester hos fastlegen din.
Luftveisallergi, høysnue, debuterer som regel mellom 8 - 12 års alder.


Spørsmål fra anonym:

Jeg har gressallergi og litt bjørk. Hver vår starter jeg på tabletter, nesespray og øyedråper ved behov. Hver vår opplever jeg en vektøkning og lurer på om dette kan være pga. allergimedisinene? I så fall finnes det andre medisiner jeg heller bør ta? Har prøvd det meste, til og med kortisonsprøyte, uten særlig effekt på allergiplagene. Føler det er Cetirizin som hjelper best på meg, men slitsomt å legge på seg om sommeren.

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Vektøkning er beskrevet som en bivirkning ved antihistaminer, det vil si allergitabletter. Cetirizin er et antihistamin. Dette er en gruppeeffekt, det vil si at alle antihistaminer har denne potensielle bivirkningen.

Kortisonholdig nesespray og øyedråper har det ikke. Mitt råd til deg er å starte med kortisonholdig nesespray og øyedråper. Hjelper ikke dette, og dette med vektøkning er et problem, anbefaler jeg deg å diskutere eventuell allergivaksinasjon med din fastlege.


Spørsmål fra anonym:

For ca. 3/4 år siden pusset jeg opp huset og ble utsatt for masse gipsstøv etc. Jeg har de senere år hatt lettere plager i forbindelse med pollensesongen. Jeg har en fem år gammel tibetansk spaniel og lurer på om jeg er blitt allergisk mot henne. Jeg har nå i tre kvart år stadig følelse av at det renner sekret fra bakre vegg av nesen og ned i svelget.
Jeg har vært til CT av bihuler og vært undersøkt av øre-nese-halslege uten at noe galt ble funnet. Jeg har forsøkt akupunktur og Nasonex og perioder med cetirizin. Jeg får noe bedring av allergimedisin, men føler ikke at det forsvinner helt. 

Noen råd å få? Takknemlig for svar.

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Gipsstøv er en sterk slimhinneirritant, og det er en del holdepunkter for at sterk eksponering for slike gjør at en i ettertid lettere vil reagere på andre irritanter som parfyme, tobakk, etc. og allergener som en finner i pollen og dyr. Om du er blitt allergisk mot sistnevnte vil fastlegen din kunne finne ut det ved hjelp av en blodprøve eller hudprikktest.

Den beste behandlingen mot slike plager er og unngå kontakt med det en opplever en reagerer på i størst mulig grad. Dersom dette ikke er nok vil regelmessig bruk av saltvannskylling av nesen kunne være nyttig. Dette renser slimhinnene og kan redusere plager med sekreter som renner framover eller bakover. De mest effektive medikamentene mot plager som dette er nesespray som inneholder litt kortison, eventuelt kombinasjon av kortison og antihistaminer. Dette er egentlig allergimedisiner, men vil også kunne redusere reaksjon på slimhinneirritanter. Det er veldig viktig at slike sprayer brukes regelmessig hver dag over lengre tid før en avgjør om de virker eller ikke. Mitt råd til deg er at du forsøker en slik spray 1 - 2 ganger daglig i 3 måneder. Hjelper det, kan du fortsette med det, men det kan være lurt å ta en pause med et par måneders mellomrom for å se om plagene har forsvunnet. Slik medisin kan du få av fastlegen din. Husk å spraye høyre nesebor med venstre hånd og omvendt. Dette gir best fordeling av medisinen i nesehulrommet. Husk også på og ikke snufse inn når du sprayer.

Lykke til!


Spørsmål fra anonym:

Jeg er typisk sesongplaget med røde, hovne øyne til å begynne med og deretter hovedsakelig trøtthet, litt hodepine og konsentrasjonsvansker. Legen min tror det er bjørk jeg reagerer på. Føler meg rett og slett sløv og uopplagt. Jeg skyller av og til øynene med saltvann, syns det lindrer litt øyeplagene. Jeg drypper ellers øynene med 0,5 Livostin 1 gang pr. dag. Har prøvd Telfast 120 mg, men føler meg om mulig bare enda trettere, slappere og sløvere. 

Ettersom jeg ikke ser ut til å ha noe hjelp av medisin mot tretthet og konsentrasjonsvansker, har du noe annet forslag til hva jeg kan gjøre for å motvirke særlig disse plagene? Øyeplagene er ikke så ille. Ellers har jeg lite forkjølelses-lignende symptomer bortsett fra litt nese-kløe og nysing av og til.

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

Dette høres ugreit ut.

Det første jeg vil anbefale deg er å be fastlegen din ta en allergitest av deg, enten en hudprikktest eller en blodprøvetest slik at du vet nøyaktig hva du reagerer på. Hvis ikke allergitabletter(antihistaminer) og kortisonholdig, evt. kortison-antihistaminholdig  nesespray hjelper, er du kandidat for såkalt allergivaksinasjon. Da bør du be fastlegen din henvise deg til noen i ditt nærområde som driver med dette.

Lykke til!


Spørsmål fra anonym:
Er det mulig at jeg er allergisk selv om det bare er symptomer på en side? Renner for tiden veldig i høyre øye, og er tett/renner fra høyre nesebor, opplever ikke at jeg er forkjølet. 

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 
Du kan ikke være allergisk bare på en side, men konsekvensene av å være allergisk kan bli større på en av sidene hvis du i tillegg har en skjev neseskillevegg, har polypper på en av sidene eller lignende. Anbefaler deg å snakke med en lege som kan undersøke nesen din med tanke på disse tingene.


Spørsmål fra anonym:
Jeg har aldri hatt pollenallergi før. Nå opplever jeg plager med øynene: rennende øyne, irriterte, klør ikke. Gir et "blury" blikk, ser dårligere. Har alltid hatt veldig sensitive øyne for lys, sigarettrøyk etc. Ellers måler jeg trykket, da det bør observeres hos meg.
Jeg tenker å prøve øyedråper mot dette, er det ok?

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 
I prinsippet kan man få pollenallergi i voksen alder, som kan gi plager som de du beskriver. Dersom det er en sammenheng i tid mellom symptomer og pollenkontakt styrker dette mistanken. Dersom du har så mye plager at du trenger behandling for det bør du kontakte fastlegen din for å få undersøkt om du har laget allergiantistoffer mot pollen. Dette kan gjøres enten ved en hudprikktest eller en blodprøve. Er denne positiv vil fastlegen gi deg resept på effektive medisiner. 


Spørsmål fra anonym:
Jeg er ei jente på 19 år og har vært plaget med allergi siden jeg gikk i 2. klasse på barneskolen. Jeg har kraftig pollenallergi og reagerer mest på bjørk. Jeg tar månedlige sprøyter for dette, hos Øre, nese hals spesialist. Jeg har også kraftig kryssallergi. Jeg reagerer på alt av frukt, grønnsaker (unntatt brokkoli, blomkål som er kokt, men reagerer fortsatt litt på det). Jeg har melkeintoleranse og litt melkeallergi (tror jeg.) Jeg kan ikke få i meg noe skalldyr, nøtter og reagerer litt på soya. Fant også ut at jeg er allergisk mot en viss type antibiotika når jeg hadde lungebetennelse for noen år tilbake.

Jeg går på allergimedisinen Aerius 5ml, jeg har brukt øyedråper og allerginesespray, men føler at dette ikke funker! Jeg har vært hos fastlegen min flere ganger for å ta blodprøver osv., men mye av det jeg reagerer på kommer ikke opp på blodprøvene. Jeg har nå gått hos øre, nese, hals spesialist snart i 4 år og føler dette ikke har hjulpet meg så veldig. Jeg har også prøvd ut mange andre metoder som healer, akupunktur osv.

Jeg føler allergien min bare blir verre og verre og dette påvirker meg veldig i dagliglivet! Jeg er utslitt og slapp hele tiden, har vansker med å konsentrere meg. Jeg har også ganske mye mageproblemer, har mye diare er ofte kvalm og føler at allmenntilstanden min er nedsatt, spesielt nå i pollensesongen. Som sagt har jeg kraftig pollenallergi og i tillegg mye intoleranse mot mange matvarer, jeg blir kjempedårlig av alt jeg spiser. Jeg vet rett og slett ikke hva jeg skal gjøre. Har du noen råd?

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 
Dette høres trasig ut. Prinsipielt er det sånn at det man ikke får utslag på ved blodprøver eller prikktester det er man overveiende sannsynlig ikke allergisk mot. Det er også sånn at det eneste som hjelper i forhold til å reagere på ting en blir utsatt for, er å unngå disse tingene. I en rekke situasjonen er dette selvfølgelig ikke enkelt. På den annen side er det i de aller fleste tilfellene urealistisk å tro noe annet. Og i en del kompliserte tilfeller har rett og slett ikke moderne medisin noen effektive behandlingsalternativer. I forhold til pollenallergi høres det ut som du er inne i et vaksinasjonsopplegg. Det er lurt. I forhold til allergimedisiner som du opplever ikke virker, kan det være lurt å forsøke andre typer. Dette kan fastlegen din hjelpe deg med. 


Spørsmål fra anonym:
Jeg har hatt pollenallergi siden jeg var 12 år (bjørk/gress/burot + nøtter/frukt) Dvs. at jeg begynner å klø fra mai og holder på stort sett med kløing frem til september. I år tok jeg kortison i april/mai og hadde en fantastisk symptomfri maimåned! Men for 14 dager siden begynte jeg å klø i nese, gane og inne i øret (langt inn i øret, mer som helt inn til hjernen!). For 20 år siden rant nese og øyne, mye slim. Men i dag er det svært lite slim - slimhinnene er blitt ødelagte med årene. Kan ikke bruke nesespray, da blør jeg pga. tynn, ømfintlig hud. Medisinen jeg bruker er i dag Kestine. Den hjelper så godt som ingenting, men det har ei heller alle de andre merkene jeg har brukt opp igjennom årene. Har bare fått beskjed om at jeg hadde vært verre uten noe medisin i det hele tatt. Men jeg blir så sliten, trøtt, irritert og klarer ikke å konsentrere meg på jobb. Livskvaliteten er helt ille gjennom hele sommeren! Spørsmålet mitt til deg er; har du noen forslag på alternativ til medisin? Og vet du hvorfor jeg klør i ganen og inne i øret/hjernen. Kan våkne om natten pga. kløen i ganen. Jeg føler jeg blir gal snart, og det er vanskelig å fungere normalt i hverdagen.

Professor og ØNH-spesialist Sverre Steinsvåg svarer: 

For meg høres det ut som du er en god kandidat for såkalt allergivaksinasjon. En 3-årig behandling som handler om å tilføre kroppen din store mengder av det du reagerer på gjennom gjentatte injeksjoner. De fleste har god og varig effekt av denne behandlingen. Fastlegen din han henvise deg til sykehus eller spesialist som driver med dette.

Vedr. kløe i ganen og i ørene så har du såkalte allergiceller både i ganen og i kanalen mellom mellomøret og svelget. Disse vil kunne reagere og gi slike symptomer som du har, spesielt når du spiser ting som proteinmessig ligner på pollen. Det typiske er at folk med bjørkeallergi får plager når de spiser steinfrukter. Se http://www.allergiguiden.no/allergi/kryssallergi/ for mer informasjon.

Mylan - Better Health for a Better World

Du forlater Allergiguiden.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Mylan-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.
Sist oppdatert den:  02.07.2020